Amnesty väitel maandub Soomes tihti CIA kasutuses olnud lennuk

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kokkola-Pietarsaari lennuväljal Soome läänerannikul maandub regulaarselt lennuk, mida inimõiguste organisatsioon Amnesty International kahtlustab aastatel 2002-2006 USA Luure Keskagentuuri (CIA) vangide ringivedamises, vahendab YLE ajalehte Österbottens Tidning.


Praegu liisib seda Gulfstreami USA firma OM Group. OMG Kokkola Chemicalsi tegevjuht Jöran Sopo tunnistas ajalehele, et ei oska öelda, kas see lennuk võiks kuuluda Amnesty nimekirja. Amnesty teatel on see lennuk aga maandunud ka Poris ja Turus.

Amnesty väidab, et on avastanud infot, mille kohaselt vedas CIA oma terrorismivastases sõjas võetud vange ka üle Soome. Organisatsioon nõuab kõigi CIA lendude ja logiraamatute uurimist ning on esitanud Soome võimudele vastavasisulist informatsiooni. Amnesty teatel andis Soome välisministeerium neile lubaduse seda küsimust uurida.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles