Eesti kodanikku ähvardab Tadžikistanis vangla

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP / Scanpix

Ebaseaduslikus piiriületuses, salakaubaveos ja lennundusreeglite rikkumises süüdistatavat Eesti kodakondsusega Aleksei Rudenkot ähvardab Tadžikistanis 15-aastane vangistus.

Vene päevalehe Kommersant teatel on Rudenko kohtu all koos Vene kodanikust piloodi Vladmir Sadovnitšiga, kellega koos toimetati kahe An-72 tüüpi transpordilennukiga Afganistani toiduaineid ja humanitaarabi.

Afganistani valitsusega lepingu sõlminud Vene ettevõtte Rolkan heaks töötanud mehed pidid lepingu lõppemise järel vabastama Afganistani pealinna Kabuli lennuväljal oma parkimiskohad.

12. märtsil Tadžikistani Kurgonteppa lennujaama suunas teele asunud lennumeeskonna juht Sadovnitši sai aga piiri ületamisel teate, milles dispetšer keelas neil Tadžikistani lennuväljal maandumise. Siiski otsustasid nii Sadovnitši kui ka Rudenko rahvusvahelist lennuseadust rikkudes Kurgonteppa lennuväljal maanduda.

Pärast maandumist pidasid Tadžikistani julgeolekutöötajad mehed aga kinni ning neid hoiti kahe kuu jooksul hotellis vahi all. Süüdistused esitati neile alles 12. mail. Seejuures süüdistavad Tadžikistani võimud piloote salakaubaveos, pidades salakaubaks mõlema lennuki lastiks olnud tagavaramootoreid.

Ekspertide sõnul on kohus poliitiline, kuna väidetavalt soovib Tadžikistan sundida Venemaad sõlmima Dušanbe jaoks soodsamaid lepingud, mis puudutavad riigis asuvat Vene sõjaväebaasi ja majandussuhteid. Venemaa välisministeerium ei soovinud teemat kommenteerida.

Praegu eeluurimisvanglas olevad mehed on oma süüd eitanud, kinnitades, et neil oli piiriületuseks kõikidele nõuetele vastav luba ning tagavaramootorit kasutati lennuki parandamiseks. Kohus peaks langetama otsuse novembris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles