Soome noored valivad ülikooli vanemate ja sõprade soovituste järgi

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tudeng.
Tudeng. Foto: SCANPIX

Soomes tehtud uuringust selgub, et sealsed ülikooliastujad valivad õppeasutuse vanemate ja sõprade soovituste, mitte kooli maine põhjal.

Ida-Soome ülikooli uurija Sasu Tuominen leidis oma doktoritöös, et keskkoolilõpetajad valivad ülikoole, kuhu kandideerida, just lähedaste arvamuse põhjal, vahendab Yle.fi.

Tema töö keskendus sellele, kuidas keskkoolilõpetajad kõrgkoolide hoolega loodud mainet ja kuvandit hindavad. Selgus aga, et nendest hoopis olulisemaks pidasid küsitletud oma sõprade, vanemate ja õpetajate arvamust.

Tuominen usub, et põhjuseks on asjaolu, et ülikooli valik on noorte jaoks väga tähtis otsus. «Seetõttu vajavad nad kindlasti ka enda jaoks oluliste gruppide toetust ja mõistmist,» ütles ta.

Ülikoolide kuvandi all mõeldi töös nende kohta käivat faktilist infot ja tundeid, mida need tekitavad, maine all aga peeti silmas koolide akadeemilistesse standarditesse ja meediakajastusse puutuvat. Kuvandil ja mainel on noorte koolivalikule aga ainult väike mõju, selgus tööst.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles