Valgevene ei jõudnud separatistide tunnustamiseni

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgevene lipp Minskis..
Valgevene lipp Minskis.. Foto: Reuters / Scanpix.

Valgevene parlament otsustas lükata Abhaasia ja Lõuna-Osseetia tunnistamise küsimuse kevadesse ega hakanud isehakanud riikide pöördumisi enne jõule arutama.


Mitme kuu pikkusele vaheajale läinud saadikud ei jõudnud vastata palvele tunnustada mõlema territooriumi iseseisvust, vahendas Interfax. Mõne saadiku arvates võidakse seda aga kevadel siiski teha.

Valgevene poliitikute sõnul tuleb seda küsimust käsitledes tähelepanelikult analüüsida võimaliku otsuse tagajärgi Vene-Valgevene suhete arengu seisukohast, kuid arvestada ka olukorda teiste tunnustamata alade ümber endises Nõukogude Liidu ruumis.

«Ma arvan, et järgmise aasta jooksul leitakse sellele probleemile lahendus. Ent tuleb kindlasti arvestada, et see probleem puudutab mitte ainult neid kahte vabariiki,» ütles Valgevene rahvuskogu eelarvekomisjoni eesistuja Vadim Popov.

Saadiku sõnul vaadatakse neid protsesse nii Moldaavias, Armeenias kui Aserbaidžaanis suure ärevusega ning Valgevene peab hoiduma «negatiivsete protsesside detonaatoriks» muutumisest.

Minskist on varem eitatud spekulatsioone, nagu avaldaks Moskva survet kahe isehakanud riigi tunnustamiseks. Venemaa kõrval on seni seda teinud vaid Nicaragua.

Valgevene on pidanud samal ajal Venemaaga läbirääkimisi uue gaasitarnete kokkuleppe sõlmimiseks.

Täna teatati, et presidendid Dmitri Medvedev ja Aljaksandr Lukašenka jõudsid järgmise aasta hinna ja maksmise põhimõtete osas kokkuleppele, ehkki täpsemaid andmeid pole veel avalikustatud.  

Kaalumisel on ka üleminek rublapõhisele arveldusele kahe riigi kaubavahetuse, mille puhuks on Minsk palunud Moskvalt krediiti 100 miljardi rubla ulatuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles