Vene tuumarakett plahvatas õhus

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa kolmanda põlvkonna tuumaallveelaev.
Venemaa kolmanda põlvkonna tuumaallveelaev. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Vene strateegiliste relvajõudude järjekordne katsetus mandritevahelise raketiga Bulava ebaõnnestus, ehkki veel eile olid sõjaväeametnikud eitanud probleeme.


Interfax teatas viitega allikale sõjatööstuses, et Valgel merel allveelaevalt Dmitri Donskoi hommikul välja tulistatud rakett plahvatas õhus, kusjuures raketi esimene ja teine faas olid töötanud, aga rike kolmandas faasis põhjustas iseenesliku likvideerumise.


Bulava rakette on nüüd katsetatud kaheksa korda ja tervelt viiel juhul on need lõppenud nurjumisega. Ekspertide arvates võib viimane ebaõnnestumine seada küsimärgi alla selle raketitüübi varem välja kuulutatud seeriatootmise, ehkki teste kavatsetakse uuel aastal siiski jätkata.

Borei-klassi uutele allveelaevadele mõeldud uus mandritevaheline rakett, mida võib varustada ka tuumalõhkepeadega, lendab maksimaalselt 8000 kilomeetri kaugusele. Esimene katsetus sellega õnnestus täpselt kolme aasta eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles