USA jätab UNESCO rahata

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
UNESCO.
UNESCO. Foto: SCANPIX

Ühendriigid kärbivad oluliselt Palestiina oma täisliikmeks võtnud ÜRO haridus-, teadus- ja kultuuriorganisatsiooni (UNESCO) rahastamist.

«Me pidime tegema UNESCO-le novembris 60 miljoni dollari suuruse makse, kuid me ei tee seda,» kinnitas Ühendriikide välisministeeriumi esindaja Victoria Nuland uudistevõrgu AFP vahendusel ajakirjanikele.

UNESCO on Ühendriikidelt saanud iga aasta umbes 80 miljonit dollarit, mis moodustab hinnanguliselt neljandiku organisatsiooni tuludest.

Washington on viidanud 1990ndatel vastu võetud seadustele, mis keelavad Ühendriikidel rahastada neid organisatsioone, mis on võtnud Palestiina oma täisliikmeks.

Palestiina soovib täisliikme staatust ka Ülemaailmse Intellektuaalse Omandi Organisatsioonis (WIPO), Maailma Tervishoiuorganisatsioonis (WHO), Rahvusvahelises Tsiviillennundusorganisatsioonis (ICAO) ja Rahvusvahelises Aatomienergiaagentuuris (IAEA), kus Ühendriikidel puudub vetoõigus.

«Kui need organisatsioonid jäävad ilma meie makseteta, võib see oluliselt piirata ja vähendada meie võimalusi neid mõjutada ning nendega koostööd teha,» tunnistas Nuland, kelle sõnul mõjutab see omakorda Ühendriikide huvisid.

Ka on USA president Barack Obama kinnitanud, et USA kasutab ÜRO Julgeolekunõukogus oma vetoõigust, kui Palestiina riigi iseseisvuse tunnustamise küsimus seal sel kuul arutlusele tuleb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles