ÜRO tunneb muret Liibüa relvade pärast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mürsukastid Liibüas Surti linnast lõunasse jäävas kõrbes.
Mürsukastid Liibüas Surti linnast lõunasse jäävas kõrbes. Foto: SCANPIX

ÜRO Julgeolekunõukogu kutsub Liibüa võime ära hoidma tuhandete õlalt lastavate rakettide ja muude relvade sattumist relvastatud rühmituste ja terroristide kätte.

Julgeolekunõukogu võttis eile ühehäälselt heaks resolutsiooni, milles Liibüa valitsuselt nõutakse ka keemiarelvade hävitamist koostöös rahvusvaheliste võimudega, vahendas AP.

ÜRO saadik Liibüas Ian Martin ütles eelmisel nädalal, et Liibüa hankis Muammar Gaddafi ajal suurima hulga õlalt lastavaid õhutõrjerakette, mis ühelgi neid mittetootval riigil teadaolevalt olemas on. Kuigi neist tuhanded hävisid NATO õhurünnakutes, on ÜRO Martini sõnul üha enam mures, et arsenali on rüüstatud ja relvi levitatud.

USA asevälisminister Andrew Shapiro teatas oktoobris, et Liibüal oli enne kodusõja algust umbes 20 000 õlalt tulistatavat raketti. Shapiro sõnul on terroristlikud rühmitused nende vastu huvi tundnud ja võivad seetõttu ohustada tsviillennundust.

Venemaa suursaadiku asetäitja ÜRO juures Aleksandr Pankin ütles, et oht, et õlalt lastavad raketid satuvad terroristide kätte, on väga kõrge.

ÜRO Julgeolekunõukogu kehtestas varsti pärast ülestõusu algust Gaddafi valitsuse vastu relvaembargo, mis kehtib siiani. Eile tuletasid nad kõigile riikidele meelde, et neil on endiselt keelatud osta või muul moel soetada Liibüast pärinevaid relvi ning kasutada oma lennukeid ja laevu Liibüa relvade transportimiseks.

USA on kulutanud umbes 40 miljonit dollarit Liibüa maa-õhk-tüüpi rakettide leidmiseks ja hävitamiseks ja saatnud riiki relvaeksperte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles