Amnesty jätkab surve avaldamist Soomele

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vangikongi uks
Vangikongi uks Foto: SCANPIX

Inimõigusteorganisatsioon Amnesty International saatis Soome välisministeeriumile kirja, mille nõuab täiendavaid andmeid kahtlaste vanglalendude kohta.
 

Ministeerium avalikustas eelmisel reedel andmed 150 sellise Soomes maandunud lennuki kohta, mida on seostatud Ameerika Ühendriikide luureteenistuse (CIA) vanglalendude ja salavanglatega, vahendas YLE.

Välisministeeriumi kinnitusel viiteid illegaalse tegevuse kohta ei leitud.

Amnesty International (AI) nõuab põhjalikku uuringut lendude olemuse kohta.

«Avaldatud materjal tekitab rohkem küsimusi kui annab vastuseid ja seetõttu on põhjus täiendavateks uuringuteks,» rääkis AI Soome osakonna juriidiline asjatundja Susanna Mehtonen.

Lisaks välisministeeriumile nõuab AI lisaselgitusi lennujaamade operaatorfirmalt Finavia ning
liiklusturvalisuse ametilt TraFI.

AI tähelepanu on koondunud lendudele, mis on olnud seotud Leeduga, kuna valitsus on tunnistanud, et riigis asus kaks CIA salavanglat.

Ka tahab AI lisateavet Afganistaniga seotud lendude kohta.

Amnesty International lubab avaldada Soome ametnikele survet seni, kuni Soome osa Ameerika Ühendriikide vanglalendude programmis saab täiesti selgeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles