Guinea sõdurid korraldavad riigipööret

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lääne-Aafrikas eile õhtul presidendita jäänud Guinea sattus sisepoliitilisse kaosesse, sest armee kõrge ohvitser teatas täna hommikul põhiseaduse kehtivuse peatamisest ja kõigi võimuorganite laialisaatmisest.

 

Conakry raadios avaldusega esinenud kapten Moussa Dadis Camara teatas, et valitsuse asemele luuakse tsiviil- ja militaaresindajatest «konsultatiivnõukogu», vahendas AFP.

«Vabariigi institutsioonid on demonstreerinud võimetust lahendada kriise, millega riik silmitsi seisab,» ütles sõjaväelane, kelle kinnitusel peatatakse konstitutsiooni kehtimine, samuti poliitiline ja ametühingute tegevus. «Vabariigi valitsus ja institutsioonid on laiali saadetud.»

Camara sõnul on riik sügavas meeleheites ning vajab majanduse ergutamist ja korruptsiooniga võitlemist. Kapteni auastmes ohvitser juhib armee kütusevarustusüksust. Esialgu pole teada, kas ta rääkis kogu ülemjuhatuse või ainult ühe fraktsiooni nimel.

Guinea kauaaegne riigipea Lansana Conté suri eile hilisõhtul pärast veerand sajandi pikkust valitsemisaega ning mõned tunnid hiljem kutsus peaminister Ahmed Tidiane Souaré rahvast üles säilitama rahu ning palus sõjaväel tagada korda.

Conté ise tõusis veerand sajandi eest samuti võimule sõjaväelise pöördega.

Relvajõudude peastaabi ülem Diarra Camara andis presidendi surma järel vägedele korralduse võtta kõik strateegilised objektid tugeva valve alla. Põhiseaduse järgi peaks ajutiseks riigipeaks olema kuni uute valimisteni järgmise kahe kuu jooksul parlamendi spiiker Aboubacar Somparé.

BBC kommentaatori sõnul saab nüüd näha, kas sõjavägi on kujunenud pingelises olukorras ühtne või ähvardab Guinea etniliselt mitmekesist ühiskonda ohtlik võimuvõitlus, mis võib viia ka verevalamiseni.

Aafrika Liit väljendas juba oma muret ning lubas sealseid arenguid tähelepanelikult jälgida. Guinea armeed kutsuti üles järgima riigi põhiseaduslikku korda ja aitama kaasa rahumeelsele võimuvahetusele.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles