Varssavi õnnetuslennuki piloodist sai rahvuskangelane

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tadeusz Wrona
Tadeusz Wrona Foto: SCANPIX

Piloot Tadeusz  Wronast sai eile Poola uus rahvuskangelane, kuna ta suutis päästa 231 reisija ja kümne meeskonnaliikme elu.

Wrona maandas selle nädala teisipäeval Boeing 767 meisterlikult Varssavi lennuväljale hoolimata suurtest tehnilistest probleemidest, edastab Helsingin Sanomat.

«Rahvuskangelane on vist liialdus. Teised piloodid oleksid sellega sama hästi hakkama saanud,» lausus Wrona Poola lennufirma LOT pressikonverentsil eile.

Varssavi Fryderyk Chopini lennujaamas taastus tavapärane lennurežiim eile õhtul, kui õnnetuslennuk oli maandumisrajalt minema viidud.

Boeingi hädamaandumist uuritakse kui õnnetust.

Meeskond märkas pool tundi enne maandumist, et telikutega on probleeme. Telikuid püüti töökorda seada, kuid see ei õnnestunud.

Piloodid teatasid probleemist ning välja saadeti kaks F-16 hävitajat, kontrollimaks, mis probleem Boeing 767 allosas on.

«Saime 3- 4 minutit enne maandumist aru, et peame tegema hädamaandumise. See sai tehtud. Hingasin kergendatult alles siis, kui lennuk reisijatest ja meeskonnaliikmetest täiesti tühi oli,» lisas Wrona.

Lennundusasjatundjate sõnul suutis piloot telikuteta lennuki edukalt maale tuua ka selle tõttu, et ta harrastab purilendu.

Reisijate evakuatsioon kestis poolteist minutit.

Internetis on Wronat ülistatud mitmel viisil. Üks talle suunatud hüüdlause kõlas: «Lenda nagu kotkas, maandu nagu vares».

Firma LOT reisilennuki Boeing 767 pardal oli 231 inimest ning see oli teel USAst Varssavisse. Hädamaandunud lennukil süttis üks mootoritest, kuid tulekahju kustutati kiiresti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles