Somaalia president astub tagasi

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Somaalia valitsusvägede mundris sõdurid kõrvuti islamikohtute liidu erariietes võitlejatega Muqdishos, kuhu saabus täna mõõdukamate islamistide liider šeik Sharif Ahmed.
Somaalia valitsusvägede mundris sõdurid kõrvuti islamikohtute liidu erariietes võitlejatega Muqdishos, kuhu saabus täna mõõdukamate islamistide liider šeik Sharif Ahmed. Foto: AP / Scanpix

Somaalia president Abdullahi Yusuf on otsustanud tagasi astuda pärast seda, kui sama tegi tema valitud uus peaminister, kes teatas, et ei soovi olla takistuseks kodurahule riigis.


Presidendi pressiesindaja kinnitas, et riigipea on juba kirjutanud lahkumiskirjale alla ning teeb selle ametlikult teatavaks laupäevaks. Taandumise põhjuseid ametnik ei täpsustanud, sest seda kavatseb president hiljem ise teha, vahendas

Reuters

.

Yusuf nimetas alles eelmisel nädalal peaministriks Mohamed Mohamud Guledi, olles eelnevalt lahti lasknud senise valitsusjuhi Nur Hassan Husseini, ent parlament ja rahvusvaheline üldsus asus toetama viimast. Seetõttu oli valitsusel ühtäkki kaks peaministrit.

Washington on hakanud kujunenud olukorra tõttu avaldama Yusufile tugevat survet, et hoida ära valitsuse täielikku kokkukukkumist. Mitu naaberriiki kehtestasid presidendile ka sanktsioonid ÜRO rahuprotsessi takistamise pärast.

Somaalia siseolukord on äärmiselt pingeline, sest pealinna Muqdisho lähedal on laagris islamimässulised, kes tõrjuti Etioopia vägede toel võimult kahe aasta eest, mille järel pole aga üleminekuvalitsus suutnud rahvusvahelisest toest hoolimata korda kehtestada.

Hussein on toetanud ka islamistide kaasamist rahuprotsessi ning kohtus nädalavahetusel ka mõõduka islamiopositsiooni liidri šeik Sharif Ahmediga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles