Liibüas on sularahakriis

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liibüas on hakanud sularaha nappima
Liibüas on hakanud sularaha nappima Foto: SCANPIX

Liibüa keskpanga juht Saddek Omar Elkaber teatas, et Liibüat ähvardab sularahakriis, kuna uued rahasedeleid jõuavad panka alles detsembri lõpul.

Liibüa dinaare trükitakse Suurbritannias, edastab Reuters.

Septembris toimetasid Suurbritannia õhujõud Liibüasse dinaare koguses, mille väärtus naeltes oli 139 miljonit. Siis oli kaupmeestel ja pangaautomaatides hakanud raha otsa lõppema.

Elkaberi sõnul on erinevate riikide pankades asuvatest Liibüa hoiustest antud uue valitsuse kasutusse ainult 1,5 miljardit dollarit.

ÜRO ja erinevate riikide valitsused andsid Liibüa sõja ajal käsu pankadel külmutada Liibüa tollase valitsuse ja selle riigi diktaatori Muammar Gaddafi pangaarved. Neil arvetel on raha umbes 170 miljardit dollarit.

URO julgeolekunõukogu andis Liibüale loa kasutada talle kuuluvat raha, kuid erinevates riikides kehtivad seadused on aeglustanud raha kättesaamist.

«Mõned riigid ja pangad on andnud lubaduse vaid selleks, et meedia saaks neist kirjutada,» oli Elkaber kriitiline.

Liibüas on pankade juures sel nädala olnud pikad järjekorrad. Inimestel ei ole raha söögiks, ravimiteks, sõjapurustuste ülesehitamiseks ning islamistlikuks ohvripidustusteks valmistumiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles