Soome andis Amnestyle väidetavate CIA lendude kohta lisainfot

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amnesty Internationali salavanglate vastane meeleavaldus Vilniuses.
Amnesty Internationali salavanglate vastane meeleavaldus Vilniuses. Foto: SCANPIX

Vastavalt rahvusvahelise inimõiguste organisatsiooni Amnesty Internationali palvele andis Soome välisministeerium välja täpsema info aastatel 2001-2006 üle Soome kulgenud lendude kohta, millega inimõiguslaste väitel transporditi kinnipeetavaid USA luure keskagentuuri (CIA salavanglasse).


Uudistevõrgu YLE kohaselt sisaldas teave iga reisi kohta antud infot pardalolnute arvu kohta. Samuti sai Amnesty dokumendid selle kohta, millistele aadressidele saadeti lendude kohta arved ja milline oli lennukite teekond enne Soome saabumist ja pärast sealt lahkumist. Küsitud info puudutab 150 lendu, mis sooritati 90 lennukil.

Soome välis- ja transpordiministeeriumi esindajate ühisel pressikonverentsil märgiti, et andmed anti välja arvestades rahvusvahelist õigust, kohustusi inimõiguste kaitsel ja Soome enda justiitssüsteemi. Lisaks rõhutati, et antud juhul kaalusid tõstatatud kahtlused üles normaalse äritehingute konfidentsiaalsuse nõude.

Eelmise Soome välisministeeriumi raporti osas rahulolematust avaldanud Amnesty tegeleb nüüd uue info läbitöötamisega.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles