Poola pakub immigrantidele amnestiat

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgevene piir, mille tagant pärineb suurem osa Poola illegaalidest.
Valgevene piir, mille tagant pärineb suurem osa Poola illegaalidest. Foto: SCANPIX

Poola võttis vastu uue seaduse, mis muudab ebaseaduslikel sisserändajatel oma staatuse legaalseks tegemise lihtsamaks, kirjutab Deutsche Welle.


Tuleva aasta 1. jaanuarist kehtima hakkav amnestia on mõeldud umbes poolele miljonile välismaalasele, kes elavad praegu Poolas illegaalidena. Suurem osa sellest seltskonnast pärineb Valgevenest ja Ukrainast, kuid leidub ka sisserändajaid Armeeniast, Tšetšeeniast ja Vietnamist. Koos seadusega korraldavad immigratsiooniametnikud ka teavituskampaania välismaalastele.

Poola esimesed probleemid illegaalse immigratsiooniga algasid aastal 2004, kui seegi riik ELi astus. Tänu ühenduse liikmelisusele muutus Poola atraktiivseks sihtkohaks. Nüüd elab seal rohkelt rahvast, kes kõigepealt on taotlenud pagulase staatust, pärast selle tagasilükkamist pole aga lihtsalt riigist lahkunud. Suurem osa neist inimestest teeb illegaalselt ka tööd.

See amnestia on kolmas omasugune. Eelmised analoogsed seadused võeti vastu aastatel 2003 ja 2007, seekordne versioon peaks aga immigrantidele elamis- ja tööloa saamise võrreldes varasemaga märksa lihtsamaks muutma.

Siiani pidi immigrant oma staatuse legaliseerimiseks tõestama, et ta on riigis elanud kümme aastat, tal on tööluba ja ta üürib eluaset.

Uue seaduse kohaselt peaksid praegused illegaalid esitama taotluse ajutise või alalise elamisloa saamiseks järgneva kuue kuu jooksul. Juhul, kui nende asüüliavaldus on tagasi lükatud ja ametnikud on andnud välja nende deporteerimiskäsu, peavad illegaalid nüüd tõestama, et on järjepidevalt Poolas elanud 2010. aasta 1. jaanuarist.

Kõik kriteeriumid täitvad immigrandid saavad kaheaastase elamisloa ja koos sellega ka tööloa.

Seaduse tutvustamiseks avati ka infotelefon, millelt saab nõu küsida inglise, vene ja vietnami keeles.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles