Venemaa nimetas pilootide üle langetatud otsust Tadžikistanis ebaõigeks

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene välisministeeriumi hoone Moskvas.
Vene välisministeeriumi hoone Moskvas. Foto: SCANPIX

Venemaa välisministeerium nimetas kahe piloodi suhtes langetatud kohtuotsust Tadžikistanis ebaõigeks ja ebahumaanseks.

Venemaa seisukoha avalikustas RIA Novostile Tadžikistanis asuva suursaatkonna nõunik Dmitri Kabajev.

«Kavatseme võidelda oma kodaniku ja Vene firma kaastöölise eest kõigi meie kasutuses olevate vahenditega,» rääkis diplomaat.

Tadžikistani kohus mõistis Vene firmas Rolkan Investments Ltd töötanud piloodid Aleksei Rudenko (Eesti kodanik) ja Vladimir Sadovnitši (Vene kodanik) täna süüdi salakaubavedamises ja riigipiiri illegaalses ületamises ning karistas neid 8,5-aastase vangistusega.

Pilootide advokaadid nõudsid kaitsealuste õigeks mõistmist, kuna nende hinnangul ei esitanud uurijad kohtualuste süü kohta mingeid tõendeid.

Kaitsjate põhjendusi kinnitas välisministeeriumi ametlik avaldus, mille järgi tugines süüdistus alusetutele oletustele.

Riiklik süüdistaja, kes nõudis 13 aasta pikkust vangistust, jäi kohtu otsusega rahule.

Afganistani valitsusega lepingulistes sidemetes Rolkani heaks töötanud mehed pidid lepingu lõppemise järel vabastama Afganistani pealinna Kabuli lennuväljal oma parkimiskohad.

12. märtsil Tadžikistani Kurgonteppa lennujaama suunas teele asunud lennumeeskonna juht Sadovnitši sai aga piiri ületamisel teate, milles dispetšer keelas neil Tadžikistani lennuväljal maandumise.

Siiski otsustasid nii Sadovnitši kui ka Rudenko eirates rahvusvahelist lennuseadust maanduda Kurgonteppas.

Pärast maandumist pidasid Tadžikistani julgeolekutöötajad mehed kinni ja neid hoiti kaks kuud vahi all. Süüdistused esitati neile alles 12. mail.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles