Tšetšeenid avaldavad meelt mõrvarpolkovniku vabastamise vastu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšetšeenid Groznõis 25. detsembril Budanovi ennetähtaegse vabanemise üle protesti avaldamas.
Tšetšeenid Groznõis 25. detsembril Budanovi ennetähtaegse vabanemise üle protesti avaldamas. Foto: AFP / Scanpix

Tšetšeenia pealinnas Groznõis toimub esmaspäeval taas meeleavaldus, millel protestitakse 18-aastase tšetšeeni neiu Elza Kungajeva tapnud Vene polkovniku Juri Budanovi ennetähtaegse vanglast vabastamise vastu.


«Esmaspäeval kell 11 toimub linna keskel Ajakirjanike platsil protestimiiting Budanovi vabastamise vastu,» vahendas RIA Novosti parlamendiliikme Issa Hadžimuradovi sõnu.

Esimene protestiaktsioon, milles võimude teatel osales üle tuhande inimese, leidis aset neljapäeval.

«Me kardame, et esimesest miitingust oli vähe kasu ning võimud ei ole meie protestile reageerinud, seetõttu otsustasime korraldada veel ühe miitingu. Oodatakse, et esmaspäeval koguneb veelgi rohkem rahvast kui 25. detsembril,» selgitas Hadžimuradov.

Dimitrovgradi linna kohus rahuldas kolmapäeval Budanovi taotluse ennetähtaegseks vabastamiseks.

«Kohus otsustas vähendada Budanovi paranduskoloonias pidamise aega ühe aasta, kolme kuu ja kahe päeva võrra,» ütles linnakohtu esindaja Lilia Nizamova.

Kohtuotsus jõustub 4. jaanuaril, ent kuna Venemaal on pikad uusaastapühad, võib ta vabadusse pääseda 11. jaanuaril.

2003. aasta 25. juulil mõistis kohus Budanovi süüdi 18-aastase Elza Kungajeva röövimises ja tapmises ning määras talle karistuseks kümme aastat vangistust.

Süüdistuse kohaselt sõitis Budanov ööl vastu 2000. aasta 27. märtsi Tšetšeenia Tangi külla, röövis Kungajeva, keda pidas snaipriks, ning viis väeossa. Seal kuulas ta neiu üle ja kägistas, misjärel lasi sõduritel laiba maha matta.

Budanovi kohtuasja käsitlemine venis, kuna algul kuulutati ta süüdimatuks. Pärast süüdimõistmist esitas ta ka armuandmispalve, ent võttis ägedate protestide vallandumise tõttu oma taotluse tagasi. Ennetähtaegset vabanemist on ta ebaõnnestunult taotlenud kolmel korral.

Budanovi süüdimõistmine oli esimene kord, kus kõrge Vene ohvitser sai karistuse Tšetšeenia sõja käigus toime pandud kuriteo eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles