Vene senaatorid paluvad Tadžikistani võimudel kohtuotsus üle vaadata

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene Föderatsiooninõukogu esimees Valentina Matvijenko (vasakul) kuulab asespiikrit Svetlana Orlovat.
Vene Föderatsiooninõukogu esimees Valentina Matvijenko (vasakul) kuulab asespiikrit Svetlana Orlovat. Foto: SCANPIX

Vene parlamendi ülemkoda saadab homme pöördumise Tadžikistani presidendile ja parlamendile, milles väljendatakse muret seoses Vene piloodi vangimõistmisega ja palutakse küsimus tähelepanelikult veelkord üle vaadata.

Tadžikistani Hatloni vilajeti kohus mõistis eile Vene kodaniku Vladimir Sadovnitši ja Eesti kodaniku Aleksei Rudenko süüdi salakaubavedamises ja riigipiiri illegaalses ületamises ning karistas mehi 8,5-aastase vangistusega, vahendas RIA Novosti.

Mõlemad mehed töötasid Vene firmas Rolkan ja pole ennast süüdi tunnistanud.

Vene senaatorid otsustasid täna spiikri Valentina Matvijenko initsiatiivil teha pöördumise Tadžikistani võimudele.

«Me peame selles kirjas ütlema välja oma seisukoha ja paluma Tadžikistani võime vaadata seda küsimust veelkord tähelepanelikult, et taolised otsused ei kahjustaks Vene-Tadžikistani traditsiooniliselt häid suhteid,» selgitas Matvijenko.

Föderatsiooninõukogu esimees Matvijenko kavatseb Peterburis aset leidval SRÜ parlamentidevahelise assambleel, kuhu ta sõidab juba täna, arutada teemat Tadžikistani parlamendi esimehega.

«Meil pole õigust sekkuda kohtuotsusesse, kuid ma palun tal tähelepanelikult analüüsida tekkinud olukorda ja võimalike parlamendi protseduuride raames hinnata otsuse legitiimsust,» rääkis Matvijenko.

Spiiker nimetas kahele piloodile esitatud süüdimõistvat otsust, millele karistusena järgnes pikk vangistus, äärmiselt karmiks ja poliitiliselt angažeerituks. «Me pole kuulnud kohtualuste süü kohta juriidilisi tõendeid, süüdistuskokkuvõte rajati mingisugustele oletustele ja alusetutele eeldustele.»

Matvijenko suhtub oma sõnul sellesse otsusesse kui rahvusvahelisi norme rikkuvasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles