Prints William saadetakse Falklandi saartele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prints William märtsis juhtimas helikopterit Sea King.
Prints William märtsis juhtimas helikopterit Sea King. Foto: SCANPIX

Briti kuninglik õhuvägi (RAF) saadab prints Williami järgmisel aastal teenistust täitma poliitiliselt tundlikele Falklandi saartele.

William, kes on pärast oma isa prints Charlesi Briti troonipärimisjärjekorras teisel kohal, saadetakse Atlandi ookeani lõunaosas paiknevatele Falklandi saartele veebruaris kuueks nädalaks, vahendas AFP.

29-aastane William tegutseb RAFis helikopteripiloodina, keskendudes otsingu- ja päästemissioonidele. Oma abikaasat Catherine'i ta RAFi reeglite kohaselt Falklandi saartele kaasa võtta ei saa. Õhuvägi märkis, et mingeid tseremoniaalseid kohustusi prints saartel täitma ei hakka.

Suurbritannia on Falklandi saari kontrollinud alates 1833. aastast. Buenos Aires peab arhipelaagi aga siiani Argentina osaks. Tuleval aastal möödub 30 aastat brittide võidukast sõjast Argentinaga, kes saarestikku (teise nimega Malviini saared) vallutada püüdsid.

Argentina sõjaväeline hunta tungis saartele kallale 1982. aasta 2. aprillil, kuid andis pärast Margaret Thatcheri otsust saarte kaitseks sõjaliselt sekkuda alla. Sõda lõppes 14. juunil ehk täpselt nädal enne Williami sündi. Konfliktis sai surma 649 Argentina ja 255 Briti sõdurit.

Suurbritannia hoiab praegu saarte kaitsmiseks seal umbes tuhandet sõjaväelast, kuninganna Elizabethi esindab saarel kubernerina Nigel Haywood – endine Briti suursaadik Eestis.

Aprillis Londonis suure meediakäraga abiellunud William ja Catherine elavad praegu Anglesey saarel Walesis, kus William RAFi baasis teenib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles