Ebaõnne jätkudes kukub sond Maale 26. novembril

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanderakett Zenit koos kosmosesondiga Phobos-Grunt.
Kanderakett Zenit koos kosmosesondiga Phobos-Grunt. Foto: SCANPIX

Vene spetsialistid üritavad jätkuvalt saada ühendust planeetidevahelise kosmosesondiga Phobos-Grunt, mis ei suutnud võtta suunda Marsile ja jäi Maa-lähedasele orbiidile.

Ameerika kosmilise ruumi kontrollsüsteemi andmetel võib sond edasisse ebaõnne jätkumisel kukkuda Maale juba 26. novembril, vahendas RIA Novosti.

Vene spetsialistid püüavad anda aparaadile «vahetu täitmise käske», mis lähevad tema süsteemist mööda.

Kui neid katseid saadab edu ja Phobos-Grunt reageerib neile, siis järelikult on sond «elus», rääkis Kasahstani Baikonuri kosmodroomi allikas uudisteagentuurile.

Allika selgituse järgi peaks sondil pärast käskude saamist lülituma sisse trajektooride mõõtesüsteem. Kui seda aga ei juhtu, siis muid võimalusi aparaati elustada enam pole.

Sond saadeti 9. novembril teele Marsi kuule Phobosele ja tooma sealt Maale kolme aasta pärast proove.

Roskosmose juhi Vladimir Popovkini sõnul ei hakanud sondi mootor tööle, kui see jõudis Maa orbiidile. Kõnealune mootor oleks pidanud kindlustama Phobos-Grunti liikumise pärast eraldumist kanderaketist Zenit-2SB.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles