Vene kosmosesondi elustamised nurjusid taas

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene spetsialistid kosmosesondi Phobos-Grunt juures.
Vene spetsialistid kosmosesondi Phobos-Grunt juures. Foto: SCANPIX

Euroopa ja Vene spetsialistide järjekordsed katsed saada ühendust planeetidevahelise kosmosesondiga Phobos-Grunt ei viinud kuhugi.

Kosmoseteemadega kursis olev allikas rääkis RIA Novostile, et ühendust püüti saada ööl vastu tänast ja ka täna hommikul. Tõenäosus aparaadi elustamiseks kahaneb iga tunniga.

Vaatamata sellele, et sidet püüti taastada mitmest erinevast kohast, see ei õnnestunud.

Allika sõnul tahavad eksperdid saada telemeetrilist informatsiooni. Kui nad seda saaks, siis teeksid nad analüüsi ja püüaksid seadme ümberprogrammeerida, jutustas ta.

Vene spetsialistid pöördusid ameeriklaste poole palvega uurida sondi optiliste vahenditega. Allika sõnul ameeriklased nõustusid ja kinnitasid, et aparaat asub suunaga Päikese poole ja seega on olemas teoreetiline võimalus, et sond võtab millalgi suuna Marsile.

Ameerika kosmilise ruumi kontrollsüsteem andmetel võib sond edasisse ebaõnne jätkumisel kukkuda Maale juba 26. novembril, vahendas RIA Novostil eile.

Täna kirjutab Interfax, et aparaat võib naasta kosmoseprügina Maale mitte enne detsembrit.

Kuna stardist on möödas enam kui kolm ööpäeva, siis sondi elustamisvõimalus on nullilähedane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles