Vene-Läti ajalookomisjoni liikmed kohtusid Moskvas

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene kommunistid 9. mail Moskvas Jossif Stalini portreega.
Vene kommunistid 9. mail Moskvas Jossif Stalini portreega. Foto: SCANPIX

Venemaa ja Läti ühise ajalookomisjoni esimene kohtumine leidis eile aset Moskvas.

Läti delegatsiooni juhi professor Inesis Feldmanise sõnul ei kavatse läti ajaloolased loobuda seisukohast kahe riigi vahel kõige rohkem erimeelsusi tekitavas küsimuses, mis puudutab Läti okupeerimist. Feldmanise kinnitusel on Läti positsioon selles küsimuses kindel – NSVL okupeeris Läti.

«Ajalugu ei saa uuesti alustada. Ajalugu ei saa olla valge, must või hall,» lisas professor uudisteportaali mixnews.lv vahendusel.

Feldmanise sõnul on läti ajaloolased valmis oma Venemaa kolleegidega arutama kõiki küsimusi. Samas soovib Läti ligipääsu Venemaa arhiividele, mida idanaaber pole tänaseni lubanud.

Telekanali LNT tellitud ja meediauuringute agentuuri TNS Latvia läbi viidud uuringu tulemuste kohaselt leidis 45 protsenti majanduslikult aktiivsetest Läti elanikest vanuses 18-55, et ajalookomisjon on Läti jaoks oluline.

35 protsenti küsitluses osalenutest oli aga seisukohal, et ajalookomisjoni töö pole Läti jaoks oluline. 20 protsenti küsitletutest ei osanud küsimusele vastata, vahendas lõunanaabrite uudistevõrk LETA uuringu tulemusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles