Prantsuse-Saksa telg ootab viisavabadust Venemaaga

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene lipp.
Vene lipp. Foto: SCANPIX

Saksamaa ja Prantsusmaa soovivad viisavabaduse kehtestamist Venemaa ning Euroopa Liidu vahel niipea kui võimalik, kirjutas EUobserver.

Sõltumatu veebilehe andmetel esitasid Saksa välisminister Guido Westerwelle ja tema Prantsuse ametivend Alain Juppé vastava seisukoha pühapäeval Brüsselis toimunud mitteametlikul õhtusöögil ELi välispoliitika juhile Catherine Ashtonile ja teistele euroliidu kolleegidele.

Kriitikud aga kardavad, et viisavabadus Venemaa-ELi vahel saadaks NSVLi mõjusfääri kuulunud, kuid nüüd Euroopa Liitu pürgivatele riikidele negatiivse sõnumi, nagu oleks Venemaa ELi pürgivatest väiksematest postsovjetlikest riikidest olulisem. Eelkõige on selles küsimuses viidatud Gruusiale, Ukrainale ja Moldovale, kes samuti soovivad viisavabadust ELiga.

Ka leiavad skeptikud, et viisavabadus tähendaks Venemaa endisele presidendile ja praegusele peaministrile Vladimir Putinile välja teenimata kingitust.

Näiteks Euroopa Välissuhete Nõukogu (ECFR) analüütiku Nicu Popescu hinnangul legitimiseeritaks sel moel Putinile tuleval aastal Kremlis toimuva võimuvangerduse Putini ja praeguse presidendi Dmitri Medvedevi vahel, kes vahetavad omavahel kohad.

Kreml on teinud viisavabadusest Venemaa ja Euroopa Liidu vahel oma välispoliitilise prioriteedi ning Venemaa välisministri Sergei Lavrovi sõnul võidakse selleni jõuda õige pea. EL on aga väljendanud muret selle üle, et viisavabadus võib kaasa tuua kuritegevuse ja ebaseadusliku sisserände suurenemise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles