Sojuz põkkus edukalt rahvusvahelise kosmosejaamaga

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vene kosmoselaev Sojuz TMA-22 põkkus edukalt rahvusvahelise kosmosejaamaga ISS, tuues kergendust tänavu mitu tagasilööki saanud Vene kosmoseprogrammile.

Sojuz toimetas ISS-ile Vene kosmonaudid Anton Škarpelovi ja Anatoli Ivanišni ning USA astronaudi Dan Burbanki, vahendas BBC. Nad jäävad maailmaruumi neljaks kuuks ehk märtsini.

Roskosmose pressiesindaja kinnitusel leidis põkkumine aset kell 9.24 (Moskva aja järgi). Kõik toimus normaalselt ja plaanitust isegi veidi varem.

ISSi uueks komandöriks saab Burbank, kel on aastatest 2000 ja 2006 olemas varasem kosmosekogemus. Škarpelovi ja Ivanišini jaoks on tegemist esimeses kosmosereisiga.

Nende missiooni oli lükatud edasi kaks kuud ja seda mehitamata kosmoselaeva Progressi M-12M tabanud ebaõnnestumise tõttu augustis.

Sojuz alustab tagasilendu Maale selle nädala lõpus, tuues ISSilt ära juunist saadik kosmosejaamas viibinud jaapanlase Satoshi Furukawa, venelase Sergei Volkovi ja ameeriklase Michael Fossumi.

Sojuz startis ISSi suunas üleeile Kasahstanis asuvalt Baikonuri kosmodroomilt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles