Vene-Prantsuse koostöös võib valmida lähikonkurent Leedu tuumajaamale

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuumajaam.
Tuumajaam. Foto: SCANPIX

Venemaa ja Prantsusmaa allkirjastasid reedel riikidevahelise koostöökomisjoni istungi järel kahe riigi tuumakoostöö deklaratsiooni, mis võib olla seotud uue Kaliningradi tuumajaama ehitamisega, mida peetakse Leedusse kavandatava uue Visaginase tuumajaama konkurendiks.

Reedel Moskvas allkirjastataud Vene-Prantsuse tuumakoostöödokumendi sisu ei ole avaldatud, kuid uudisteagentuuri Interfax allikate väitel on selles väljendatud Venemaa huvi, et Prantsuse firmad osaleksid Kaliningradi tuumajaama ehitamisel nii investeeringute kui ka moodsa tehnoloogiaga. Lisaks tahtvat pooled koos välja töötada uudse naatriumjahutusega tuumareaktori.

Kahe 1170-megavatise võimsusega reaktori ehitamine Kaliningradi tuumajaamas läheb maksma umbes viis miljardit eurot. Tuumaprojekti peatöövõtja on Atomstroieksport ning pearahastaja Inter RAO UES. Interfaxi andmetel tahavad Venemaa ametivõimud anda välisinvestorile kuni 49-protsendise osaluse tuumaettevõttes.

Tänavu 30. septembril ütles Leedu peaminister Andrius Kubilius pärast kohtumist Prantsusmaa peaministri François Filloniga, et Prantsuse energiakontsern EDF on lükanud tagasi Venemaa ettepaneku ehitada Kaliningradi oblastisse uus tuumajaam.

«Peaminister Fillon kordas veel üks kord seda, mis seisis juba ajakirjanduses, et Venemaa kutsus aktiivselt EDFi osalema Kaliningradi tuumajaama ehituses, millest EDF ära ütles,» rääkis Kubilius septembris ajakirjanikele.

Leedu on väljendanud muret, et oma edelapiiri lähedale rajatava Vene tuumajaama turvalisus ei vasta nõuetele. Fillon olevat Kubiliuse sõnul «mõistnud Leedu muret».

Nii Kaliningradi kui ka Valgevenesse kavandatavaid uusi tuumajaamu peetakse Leedusse plaanitava Visaginase tuumajaama rivaalideks. Visaginase tuumaprojektis osalevad peale Leedu ka Eesti, Läti ja Poola, strateegiliseks investoriks on Jaapani firma Hitachi. Leedu loodab, et uus Visaginase tuumajaam valmib 2020. aastaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles