Gazprom peatas transiidi Ukrainasse

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AP / Scanpix

Vene riiklik gaasimonopol Gazprom peatas kõik tarned Ukrainasse, kuna täna lõppes Venemaa ja Ukraina gaasilepingu tähtaeg.


Gazpromi pressiesindaja kinnitusel peatati gaasitarned kell 10 (Eesti aja järgi kell 9), vahendas AFP.

Varem oli Ukraina riiklik gaasiettevõte Naftogaz teatanud, et Vene gaasitarned on vähenenud umbes neli korda ja kompanii on kasutusele võtnud oma reservid.

Naftogazi sõnul on nende gaasireservis 17 miljardit kuupmeetrit gaasi ehk umbes 20 protsenti aasta tarbimismahust, mis peaks aitama halvima stsenaariumi korral üle elada ka talve.

Lääne-Euroopasse Ukraina kaudu eksporditava Vene gaasi tarned pole aga vähenenud, sest see käib eraldi torujuhtmete kaudu.

Ukraina on palunud gaasihinna ja -tarnete üle peetavatesse kõnelustesse kaasata ka Euroopa Liitu. EL ja USA on kutsunud osapooli üles gaasitüli lahendama, teatas Reuters

Venemaa föderatsiooninõukogu väliskomisjoni aseesimehe Vassili Lihhatšovi sõnul peaks EL mõistma, miks Venemaa sellise otsuse vastu võttis. 

«EL on Kiievi suhtes võtnud vastu moraalsete ja poliitiliste kohustuste paketi, mistõttu EL peaks Ukrainaga tegema väga aktiivselt koostööd,» ütles Lihhatšov.

Gazpromi juht Aleksei Miller on varem ähvardanud kruttida Ukrainale tarnitava gaasihinna vastavusse tegelike turuhindadega. Seega võib Ukraina tuhande kuupmeetri maagaasi eest maksta ligi kaks ja pool korda rohkem kui seni.

Kui lõppeval aastal maksis Ukraina Gazpromile tuhande kuupmeetri gaasi eest 179,5 dollarit, siis järgmisel aastal võib see küündida 418-dollarini.

Gazprom tegi Ukrainale ettepaneku maksta tuhande kuupmeetri gaasi eest 250 dollarit, kuid Kiiev oli nõus maksma 201 dollarit, mistõttu kokkuleppele ei jõutud.

Interfaxi teatel on Ukraina riiklik gaasikompanii Naftogaz nõus tuhande kuupmeetri gaasi eest maksma 235 dollarit ning võim transportima tuhandet kuupmeetrit Vene maagaasi saja kilomeetri kaugusele 1,8 dollari eest. Gazprom on aga soovinud transiidihinna säilitamist senisel 1,7 dollari tasemel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles