Venemaa plaanib Katõni ohvrite rehabiliteerimist

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katõni tragöödia ohvrite memoriaal.
Katõni tragöödia ohvrite memoriaal. Foto: SCANPIX

Venemaa plaanib Katõni veresauna ohvrite ametlikku rehabiliteerimist, poliitiline otsus on väidetavalt juba vastu võetud.

Interfaxi allika sõnul andis riigi juhtkond ekspertidele-õigusteadlastele korralduse töötada välja seadustesse tehtavad muudatused, mis puudutavad repressioonide ohvrite rehabiliteerimist.

«Poliitiline otsus on võetud vastu. Asi on juristide taga,» rõhutas agentuuri allikas. Tema sõnul ei võimalda Vene kehtiv seadusandlus käivitada «Katõni asja» läbivaatamise protseduuri.

«Pärast seadusandlusesse sisse viidud parandusi tekib alus vastavate protsessuaalsete otsuste tegemiseks selles karmis kuriteos,» selgitas ta.

Samas ei välistanud ta rehabiliteerimise teisi variante, mis pole seotud vajadusega uue uurimise järele.

Aprillis 1940 lasti Katõnis maha 14 000 Poola ohvitseri. Verine sündmus tekitas pikka aega pingeid Poola ja Vene suhetes.

Aastal 2008 andis Venemaa Poolale üle NKVD arhiivist pärit materjalid, septembris 2009 leppisid riigid kokku Katõni sündmusi puudutavate uurimiskeskuste loomises.

Lisaks sellele on hukatud poola ohvitseride sugulased mitmete aastate jooksul pöördunud erinevate kohtuinstantside poole ja taotlenud nende rehabiliteerimist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles