Meediareaktsioonid Hispaania üldvalimistele

, praktikant
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ametist lahkuv peaminister José Luis Rodríguez Zapatero täna Madridis pressikonverentsil.
Ametist lahkuv peaminister José Luis Rodríguez Zapatero täna Madridis pressikonverentsil. Foto: SCANPIX

Hispaanias eile peetud üldvalimised võitis parempoolne Rahvaerakond, võttes 350-kohalises parlamendis 186 kohta. Partei liider Mariano Rajoy peab nüüd tegelema hakkama riigis valitseva tõsise majanduskriisi ja kõrge töötusega.

Võimult lahkuvad sotsialistid eesotsas uue liidri Alfredo Perez Rubalcabaga said 110 mandaati, nende ridadesse kuulub ka ametist lahkuv peaminister José Luis Rodríguez Zapatero.

Lucía Méndez, El Mundo, 21.11.2011

Kes teaks, millest räägivad Rubalcaba ja Zapatero pärast katastroofi. Võib-olla veel praegune liider ütleks talle: «Tee, mis tahad, Alfredo [Rubalcaba], sest mina olen väsinud ja enam ei jõua.» Rubalcaba täitis kaotusõhtul Hispaania Sotsialistliku Partei (PSOE)  käsku ja ei tahtnud, et Zapatero tema juures oleks. Võimalik, et šokiseisundis olles püüdis Rubalcaba esialgu läbikukkumist siluda. Väljaspool poliitikat tal enam elu poe.

Aga päevade möödudes muutub kaotusvalu krooniliseks ning enam ei ole ei vabandusi ega ravimeid, mis kustutaks nende nelja miljoni valija hääled, kes ei tahtnud Rubalcabast kuuldagi, ja need 59 kongressikohta, kus ei istu PSOE liikmed.

Xosé Luis Barreiro, La Voz de Galicia, 21.11.2011

Mariano Rajoy peaks oma seisukohad ümber sõnastama. Tänasest on ilmselge, et Zapatero ei olegi kõiges süüdi ning et nende samade sõnadega, millega kunagi tehti PSOEd maha, hakatakse nüüd Rahvaparteid ründama.

Nüüd oleks vaja näha, millise valitsuse Rajoy kokku paneb, millise jutuga ta investeeringuid põhjendab ning millise rahu ja tasakaaluga hakkab ta oma keerulisel valitsusajal prioriteete ja kokkuleppeid korrastama.

Varsti saame teada, kas Rajoy räägib inglise keelt paremini kui Zapatero või tõrjutakse ta Euroopa tippkohtumistel kõrvale nagu tema eelkäija. Aga minul on julgust väita, et kuigi me seda kõike ei tea, jäävad meil kahtlused, et 2012. ja 2013. aasta majanduslik seis kujuneb üheks halvimaks Hispaania ajaloos.  

Màrius Carol, La Vanguardia, 21.11.2011

Täna hommikul laulis Mariano Rajoy ilmselt habet ajades Lucho Gatica viisikest: «Kell, ära näita aega, see ajab mu hulluks.» Pärast oma tõkestamatut võitu soovib tulevane president ilmselt, et aeg peatuks. Nii saaks ta saaks veidi hinge tõmmata, enne kui turul võimuvahetusjärgselt uued probleemid üles kerkivad.

«Aeg, peata oma teekond, sest mu elu hakkab lõppema,» oleks viisike jätkunud. Kuigi Brüssel teab, et uus valitsus võtab asja rahulikult, nõuab ta siiski kiireid vastuseid, et Hispaania kinnimaksmist vältida.

Tõenäoliselt lõikas Rajoy endale sellel hetkel žiletiga sisse, sest olukord, kus ta peab täitma presidendi kohustusi ilma seda olemata ja juhtima laeva ilma tüürita, jääb suurest võidust väga kaugele ja viib lõpuks rahutusteni.

Cristina Cubero, 20 Minutos de Madrid, 21.11.2011

See on surnud ring. Kui üks ebaõnnestub, kasutab teine olukorda ära. Nad teevad ja jätavad tegemata ainult enda tahtmise järgi ning ei pööra tähelepanu avalikkuse vajadustele ja soovidele.

Seepärast valime me neid, keda tunneme. PSOE ebaõnnestus, ta ei toonud meid kriisist välja, nüüd on Rahvapartei kord proovida.

Mulle tundub, et minu hääl ei ole nii palju väärt kui teiste oma. Teoreetiliselt on kõigil hispaanlastel ühesugune õigus valimiskasti juures käia ja just sellepärast loodame me, et need, keda valime, on ausad ja õiglased. Kuid see ei ole nii. Kui te ei nõustu, siis selgitage mulle, miks Hispaania neljas poliitiline jõud, sotsiaaldemokraatlik Progressi ja Demokraatia Liit (UPyD) saab vähem hääli kui Amaiur, grupp vasakpoolseid baski radikaale.

Kui tahate, võin teile anda ühe vihje: sest mitte kumbki neist kahest meie riiki ainult oma huvides kasutatavast parteist ei talu, et keegi nende võimu ohustab.

José Antonio Vera, La Razón, 21.11.2011

Rubalcaba ei olnud tegelikult mingi kandidaat. Ta oli keegi, kes võitles oma partei eesotsas olemise eest, aga ta eksis oma strateegias, sõnumis, juhtlausetes, koostööpartnerite valikus ning eriti oma käitumises. Väga raske on kellelgi võita, kes toodab tülisid ning keskendub teiste takistamisele. Rahvas lakkas teda ühel hetkel usaldamast. Tema valimistulemus on PSOE ajaloo halvim.

Järgmise sammuna keeldub ta jätkamast, kuigi tema eilne kõne jättis mulje, nagu ta tahaks seda siiski teha,

Sotsialistide probleem on praegu see, et nad on jäänud liidrita. Zapatero on läinud ja Rubalcaba on läbi kukkunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles