Kuuba revolutsioonist möödus pool sajandit

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA külje all kõigist raskustest hoolimata kangekaelselt kommunismist kinni hoidev Kuuba tähistas aasta esimesel päeval täpselt poole sajandi möödumist revolutsioonist, mille toel tõusis riigi etteotsa Fidel Castro.


Kuuba uueks presidendiks eelmisel talvel ametlikult kinnitatud Raúl Castro esines tähtsa päeva puhul kõnega riigi kaguosas asuvas Santiago de Cubas sama rõdu all, kus tema vanem vend kuulutas omal ajal võitu ja lubas petlikult mitte kunagi ise võimu haarata, vahendas Reuters.

Raúl Castro kinnitas eile samasse paika kogunenud rahvahulgale, et revolutsioon peab vastu veel pool sajandit, kuid seejuures ei tohi kaotada valvsust. «Vaenlane ei loobu kunagi olemast agressiivne, reeturlik ja domineeriv,» hoiatas ta. «Meil on aeg vaadata tulevikku, järgmise 50 aasta peale, mil me jätkame katkematult võitlust... Ma ei püüa kedagi hirmutada, see on tõsi.»

Kuubalased tähistasid revolutsiooni juubelit siiski võrdlemisi vaikselt, sest suvistest orkaanidest räsitud rahvast on tabanud rasked majandushädad, pikaaegne revolutsiooniline liider Fidel Castro on raskete tervisehädade pärast loobunud riigijuhtimisest ja saare kommunistlik tulevik on ebakindel.

Mitmel pool korraldati eile siiski tasuta kontserte, ent võimude kinnitusel pole praegu raha pillavateks pidustusteks õige aeg. Lõppenud aasta oli saareriigile finantsiliselt üks keerulisemaid pärast Nõukogude Liidu kokkuvarisemist.

Santiago de Cuba üritusel kogunenud umbes 3000 inimese ees esinedes rõhutas Raúl Castro taas ka oma venna asendamatust ning tsiteeris viimase mitmeid kõnesid.

Fidel Castrot ennast pole aga avalikkuse ees nähtud juba rohkem kui kaks aastat ning äsjase aastavahetuse puhul ei ilmunud temalt isegi regulaarset juhtkirja ajalehes, rääkimata varem salvestatud kõnest televisioonis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles