Sri Lanka valitsusväed vallutasid mässuliste pealinna

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sri Lanka valitsusväed tungisid mässuliste de facto pealinna Kilinochchisse ja on armee teatel tamilite tugipunkti ka vallutanud.  

«Kilinochchi langemine on peagi reaalsus,» ütles kaitseministeeriumi esindaja ja valitsuse minister Keheliya Rambukwella, viidates Tamili Eelami Vabastustiigrite (LTTE) tugipunktile, vahendas Reuters.

President Mahinda Rajapaksa kantselei teatel on pealetungi alustanud valitsusväed sisenenud Kilinochchisse kahest suunast ja lahingud jätkuvad. BBC Newsi teatel on sõdurid rünnanud linna ka kolmandast suunast ning kontrollivad raudteejaama.

Separatistid pole keskvalitsuse teateid kommenteerinud, kuid on kinnitanud, et kolmapäeva öösel, kui valitsusväed vallutasid Kilinochchi lähistel asuva Paranthani linna, hukkus õhurünnakutes neli tsiviilisikut. Valitsuse teatel hukkus neis rünnakutes vähemalt poolsada sissi.

Analüütikute hinnangul võib tamilite jaoks sümboolse keskuse langemine nende vastupanu lõplikult murda.
Tegemist on separatistide halduskeskusega ning selle kaotamise järel jääks mässuliste viimaseks tugipunktiks saare kirdeosas asuv Iqbal Athas.

Oma riigi rajamise nimel juba veerand sajandit võidelnud tamilid on viimase paari kuu jooksul olnud sunnitud märgatavalt oma positsioone loovutama.

Kahe aasta eest katkenud vaherahu järel on suurem edu hakanud saatma armeed ning valitsus loodab mässuliste vastupanule peagi lõpu teha.

Alates 1983. aastast iseseisvusvõitlust pidavad tamilid on kuulutatud terroristlikuks rühmituseks nii USAs kui ka Euroopa Liidus. Sri Lanka kodusõjas on aastakümnete jooksul tapetud umbes 70 000 inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles