Naftalaik Brasiilia rannikul kahaneb

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftalaik Brasiilia ranniku lähistel
Naftalaik Brasiilia ranniku lähistel Foto: SCANPIX

Brasiilias Rio de Janeiro lähistel olev naftalaik on ligi 80 protsenti väiksem kui mõni päev tagasi, kinnitas riiklik kütuseagentuur.

Viimaste andmete järgi on reostuslaigu suurus kaks ruutkilomeetrit, võrreldes 12 ruutkilomeetriga neli päeva tagasi, vahendas AP.

Naftat hakkas firmale Chevron kuuluvast puurtornist lekkima 7. novembril. Kütuseagentuuri andmetel on alates sellest päevast voolanud ookeani enam kui 400 000 liitrit naftat.

Naftalaik eemaldub nüüd tasapisi Brasiilia rannikust.

Vaatamata raportile väidab aga Rio de Janeiro osariigi keskkonnaminister Carlos Minc, et kahe nädala või hiljemalt kuu pärast jõuab reostus turistide seas populaarsete Rio liivarandadeni.
Minci sõnul on vaid kolmandik merre lekkinud toornaftast kerkinud pinnale.

Brasiilia ametivõimud teatasid esmaspäeval, et kavatsevad Chevronile esitada 50 miljoni reaali ehk ligi 28 miljoni dollari suuruse kahjunõude.

Chevron on juba varem kinnitanud, et võtab kogu vastutuse juhtunus endale. Firma Brasiilia üksuse tegevjuhi George Bucki sõnul hakkas naftat lekkima, kuna firma alahindas rõhku ja ülehindas merepõhja vastupidavust, kui pumpas välja toornaftat veealusest maardlast.

Brasiilia ametnike sõnul on leke saadud kontrolli alla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles