Majanduskriis sunnib kreeklasi linnadest maale kolima

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majanduskriis sunnib kreeklasi linnast maale kolima. Fotol George Vassiliadis ja Georgia Katharaki ning nende kaks last
Majanduskriis sunnib kreeklasi linnast maale kolima. Fotol George Vassiliadis ja Georgia Katharaki ning nende kaks last Foto: SCANPIX

Majandus- ja rahanduskriis sunnib üha suuremat arvu kreeklasi linnadest maale kolima.

Kuna jätkuv kriis on märgatavalt kahandanud töökohti, palku ja pensioneid, siis on parema äraelamise nimel hakatud näiteks vanemate ja vanavanemate juurde tagasi kolima, kirjutab Helsingin Sanomat.

Varem Ateenas elanud Elisabeth Kokoreli ja ta abikaasa Vanguelis Tsaprounis kolisid selle aasta alguses Evia saarel asuvasse suvilasse elama. Paar kaalus elumuutust pikka aega, kuid lõpuks sundisid probleemid neid kiiresti lahkuma. Ateena elukallidus ületas mitu korda nende sissetuleku.

 «Olen nüüd väga rahul. Meil on siin paremad võimalused. Ateenas oli lõpuks väga raske toime tulla,» sõnas 40-aastane Kokoreli, kes varem töötas terapeudina.

Majanduskriisist tingitud liikumine tagasi maale on hakanud muutma pärast Teist maailmasõda alanud ja kuni siiani kestnud Ateenasse kolimise trendi. Selle aja jooksul on Ateena rahvaarv kolmekordistunud nelja miljoni elanikuni. Igast viiest kreeklasest kaks elab Ateenas.

Paljud maale tagasi kolinud on keskealised. Nad on pealinnas või mõnes teises suurlinnas töötuks jäänud.

Üks selline on ajakirjanikest abielupaar, 50-aastane Ambroise Santamouris ja 52-aastane Adriana Flores. Ateena 8000 ajakirjanikust on nüüdseks töö kaotanud iga neljas.

Nii juhtus ka Sanatmourisiga, kes vallandati eraraadiojaamast juba möödunud aastal. Selle aasta jaanuaris langetas paar otsuse elu muuta ning kolida Tinose saarele, kus Sanatamouris sai maja päranduseks.

Nüüd on Santamourisest endast tööandaja saanud. Ta rajas riigi poolt makstud töötuskindlustussumma abil uudisteportaali ja netiraadiojaama, kokku töötab seal 11 inimest.

Kõik on siiani töötanud tasuta ja teevad seda seni, kuni firma saab piisavalt reklaame, et kulusid katta.

Santamourisi sõnul oli Ateenast ära kolimise puhul tegemist ellujäämisega, kuid samas ka võimalus muuta kardinaalselt oma elu.

«Suur osa asjadest, mis varem tähtsad tundusid ja mis viitasid meie positsioonile ühiskonnas, osutusid väärtusetuks. Teisalt ei olnud meil lõpuks sellise elu jaoks enam raha,» tõdes ajakirjanik.

George Vassiliadisi ja Georgia Katharaki sõnul pidid ka nemad Ateenast lahkuma, et eluga toime tulla. Paaril on kaks last.

Nad kolisid naise vanemate juurde Kreeta saarele Panormosesse. Kreeklased lisasid, et nad elasid kunagi väga jõukalt, kuid nüüd enam mitte. George Vassiliadis on tunnustatud kirurg, ta naine aga 11 aastat inglise keele õpetajana töötanud. Mõlema sissetulekud on märgatavalt kahanenud ning see sundis neid vanemate juurest peavarju otsima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles