India pole rahul Pakistani tegevusetusega

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taj Mahali hotell Mumbais, millest on kujunenud novembrikuise terrorirünnaku sümbol.
Taj Mahali hotell Mumbais, millest on kujunenud novembrikuise terrorirünnaku sümbol. Foto: AFP / Scanpix

India kaitseminister avaldas pahameelt selle üle, et Pakistan pole Mumbai terrorirünnakute korraldamises kahtlustavaid isikuid Indiale välja andnud ega tee selleks ka reaalseid pingutusi.


«Ma ei usu, et Pakistani suhtumine oleks märkimisväärselt muutunud,» ütles India kaitseminister A. K. Antony, kelle sõnul loosungitest enam ei piisa ja tuleb hakata reaalselt sisside tegevust piirama, teatas Reuters.

«Kui Pakistanis tegutseb endiselt rohkem kui 30 terroristlikku rühmitust, siis kuidas me saaksime öelda, et suhtumises oleks toimunud tõeline areng?» küsis Antony.

Tema kinnitusel on terrorism rahvusvaheline probleem ja seetõttu nõuab ta Pakistanilt ka karmimat tegutsemist juhtivate terrorirühmituste hävitamisel.

Mumbai terrorirünnakud, kus hukkus 179 inimest ja mille korraldamises süüdistab India Pakistanis illegaalselt tegutseva äärmusrühmituse Lashkar-e-Taiba sisse, muutsid India ja Pakistani omavahelised suhted äärmiselt pinevaks.

Kuigi Pakistan arreteeris rünnakute järel mitmeid islamiäärmuslasi, ei tee Islamabad New Delhi sõnul nende mahasurumiseks piisavalt jõupingutusi.

Pakistan on aga teatanud, et ei anna kahtlusaluseid Indiale välja, sest kõigi Pakistani kodanike üle mõistetakse kohut kodumaal.

Islamabadi sõnul koondab India kahe tuumariigi ühisele piirile vägesid ning on viinud piirilähedased õhujõudude baasid kõrgendatud valmisolekusse. India võimud on need teated ümber lükanud.

Jaanuaris ametist lahkuv USA riigisekretär Condoleezza Rice vestles sel nädalal mõlema riigi esindajatega ja palus neil üritada pingeid maandada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles