Jeemen jõudis võimuvahetuse lävele

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pael, mis on punutud Jeemeni lipu värvidega niitidest.
Pael, mis on punutud Jeemeni lipu värvidega niitidest. Foto: SCANPIX

Jeemeni president Ali Abdullah Saleh ja teda vastustav opositsioon on jõudnud kokkuleppele võimuvahetuse osas.

Saleh lendas täna Saudi Araabiasse, et allkirjastada võimuvahetusleping, mille koostas kuueliikmeline Pärsia Lahe Koostöönõukogu (GCC), vahendas Reuters.

Jeemeni televisiooni andmetel maandus presidendi lennuk turvaliselt Saudi Araabia pealinna Ar-Riyadi lennuväljal. Ali Abdullah Saleh lendas sinna kuningriigi liidrite kutsel, et kirjutada alla GCC initsiatiivil koostatud dokumendile.

Vastavalt lepingule saavad Jeemeni president ja tema perekond puutumatuse, kui Saleh loobub võimust praeguse asepresidendi kasuks.

33 aastat riigitüüri hoidnud Saleh oli siiani keeldunud ameti mahapanekust, kuigi tema lahkumist nõudnud meeleavaldused on kestnud kuid.

Pärsia Lahe Koostöönõukogu (GCC) koostatud võimuvahetusleppe allkirjastamisest oli Saleh keeldunud kolm korda.

Jeemeni rahutused tekitasid muret, kuna need võivad mõjutada Saudi Araabiat, mis on maailma suurim naftaeksportöör ja millel on Jeemeniga pikk ühine riigipiir.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles