Euroopa Liit hoiab gaasitülist kõrvale

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Euroopa Liit ei kavatse esialgu sekkuda gaasitülisse Moskva ja Kiievi vahel, sest gaasivood idast pole kartustest hoolimata veel kahanema hakanud, kuid olukorral hoitakse pingsalt silma peal.

 

ELi uue eesistujamaa Tšehhi valitsus teatas, et peab tüli ukrainlaste ja venelaste kahepoolseks asjaks, millesse end ei segata, kuni eurooplased selle pärast ei kannata, vahendas Reuters.  

«Me ei kavatse sekkuda enne kui hetkel, mil gaasisurve langeb mingi madala piirini,» ütles Praha pressiesindaja.

Tšehhi ametnikud kohtusid täna ka Ukraina delegatsiooniga, mida juhtis energiaminister Juri Prodan, kes  kinnitust tarnete jätkumisele samal tasemel.

Ukraina president Viktor Juštšenko saatis samal ajal kirja nii ELi suurematele riikidele kui ka USA-le, et selgitada oma seisukohti kujunenud olukorras.

Euroopa saab umbes viiendiku tarbitavast maagaasist läbi Ukraina torujuhtmete. Erinevate riikide energiafirmad teatasid täna, et nende varustamisele pole negatiivset mõju täheldatud.

Venemaa katkestas gaasi müügi Ukrainale aastavahetusel, sest kahe riigi naftakompaniid ei suutnud jõuda kokkuleppele uue hinna osas. 

Gazpromi tegevjuhi Aleksei Milleri sõnul peaks alanud aastal hinnaks olema 418 dollarit tuhande kuupmeetri eest, ukrainlaste Naftogaz on aga valmis maksma vaid 235 dollarit.

Ukraina maksis seni gaasi eest venelastele 179,5 dollarit tuhande kuupmeetri eest, samas kui ELi klientidelt küsitakse sama koguse eest veel ligi 500 dollarit, ent tänavu võib hind kukkuda kuni kaks korda madalamale, järgides toornafta hinnalangust maailmaturul.

Euroopas on piisavalt gaasivarusid, et saada tarnete täieliku katkemise korral hakkama mitu päeva, ent nädalateni venivate häirete puhul tekiksid siiski raskused. 

 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles