Rudenko: Vene diplomaadid osutasid meile tähelepanu alles pärast tormi internetis

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksei Rudenko koos abikaasaga eile hilisõhtul Riia lennujaamas.
Aleksei Rudenko koos abikaasaga eile hilisõhtul Riia lennujaamas. Foto: SCANPIX

Tadžikistani vanglast pääsenud Eesti kodanik Aleksei Rudenko ütles intervjuus raadiojaamale Baltkom 93,9, et ilma internetis puhkenud tormita poleks keegi tema ega ka Vladimir Sadovnitši saatuse vastu huvi tundma hakanud.

«Me olime veendunud, et meil on luba olemas ja seetõttu omasime standardset blanketti lendude kohta, mis oli allkirjastatud Tadžikistaniga. Meile teatati loa puudumisest, kui lähenesime piirile. Tuli langetada otsus. Kurganteppast oli meile lubatud, et vastu tulevad lennufirma ja lennujaama esindajad. See on sõbralik riik ja mitte sõdiv nagu Afganistan,» rääkis 8,5 aastaks trellide taha saadetud mees.

«Jah, mul oli piisavalt palju kütust. Lennuväljale saabudes peab kütust olema selleks, et sooritada maandumist. Mul sellist kütusereservi, millega oleks saanud naasta Kabuli ja seal ka maanduda, polnud. Kabuli lendamiseks polnud mul õigust ja seega otsustasin teha erakorralise maandumise Kurganteppas,» selgitas ta sündmuste kulgu.

Rudenko sõnul hakati pilootide saatuse vastu huvi tundma alles pärast internetis puhkenud tormi.

«Milles seisnes diplomaatide abi? Mitte tunda huvi, kas mu kõht on tühi, vaid teha selgeks minu süü. Vene diplomaatidega oli lugu selline. Juba mais saatis lennukite omanik kaebuse Vene suursaatkonda Dušanbes, milles teatas, et Vene ja Eesti kodanikku hoitakse kinni süüdistust esitamata. Saatkond sai kaebuse kätte ja saatis selle edasi Tadžikistani rahvuslikule julgeolekukomiteele. Nemad põhjendasid kinnihoidmist sellega, et piloodid on pahad poisid ja neid tuleb kinni hoida. Kõik!»

Rudenko rääkis, et nende juurde ükski diplomaat ei tulnud, kuna nad jäid komitee vastusega rahule.

«Alles pärast seda, kui internetis hakkas asi kohisema, tuli Vene võimude esimene ametlik reaktsioon. See oli välisminister Sergei Lavrov, kelle sõnul on piloodid tegelikult kurjategijad ja petised. Meid valati üle poriga ja vaid nädal pärast seda kuumenes situatsioon internetis keemispunktini. Siis sõitis kohale Venemaa esindaja ja hakati uurima reaalset olukorda.»

Rudenko rääkis, et Tadžikistani ametivõimud kohtlesid teda normaalselt, kuid ei võimaldanud vajalikku meditsiinilist abi.

Edasiste plaanide kohta Rudenko midagi konkreetset ei öelnud. Esmalt tahab ta juhtunust toibuda, taastada tervise ja pärast seda otsustab, kas jätkab piloodina või mitte.

Rudenko ja Sadnovnitši pääsesid vabaks 22. novembril pärast kassatsioonikomisjoni vastavat otsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles