Ukraina süüdistab Gazpromi šantaažis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gazpromi logo Moskvas
Gazpromi logo Moskvas Foto: AFP / Scanpix

Ukraina riigiettevõte Naftogaz süüdistab Venemaa gaasigiganti Gazpromi energiašantaažis ja suutmatuses pidada läbirääkimisi partnerluse alusel.

Naftogaz Ukrainõ teatas täna, et on nördinud Gazpromi avaldustest, mis diskrediteerivad Euroopa üldsuse silmis Ukrainat, vahendas Interfax.

«Gazpromi juhtkonna suutmatus pidada läbirääkimisi partnerluse printsiipidel viis Ukraina gaasivarustuse seiskumise ja Euroopa-suunalise gaasitransiidi mehhanismi tasakaalust väljaviimiseni,» seisab ukrainlaste avalduses.

Selles öeldakse veel, et Gazpromi käitumine on vastuolus ülemaailmse kõneluste pidamise praktikaga, üldtunnustatud äritavadega ning meenutab kangesti «energiašantaaži» ja «majanduslikku survestamist».

Naftogaz kinnitas samas, et kompanii on valmis esitama kõikidele legitiimsetele huvitatud isikutele teavet Vene gaasi tarnetest Euroopa riikidesse.

«Hoolimata tarnemahu märgatavast vähenemisest ja hinnalimiitide kehtestamisest suutis Ukraina omaenda mahtude arvel hoida gaasitarned ELi riikidesse stabiilsetena,» lisas ettevõte.

Naftogazi teatel suurendati 2. jaanuaril näiteks Rumeenia suunal tarneid 100 000 kuupmeetri võrra ööpäevas ja Ungari suunal 1,8 miljoni kuupmeetri võrra – seda Ukraina enda reservide arvelt. Ukraina-Vene piiril sai kompanii 2. jaanuari keskpäeva seisuga 305,5 miljonit kuupmeetrit gaasi ööpäevas, saates samal ajal läände 319,3 miljonit kuupmeetrit.

«Seega on Gazpromi süüdistused gaasi varastamises provokatiivsed ja alusetud. Tegemist on Naftogazi ja kogu Ukraina vastu suunatud sihiliku laimukampaaniaga,» rõhutatakse avalduses.

Naftogaz nõuab eelnevaga seoses Vene meedias vallandunud «infohüsteeria» kohest lõpetamist ning Gazpromi tagasipöördumist konstruktiivse dialoogi juurde.

Vene gaasimonopol süüdistab samal ajal meedias aktiivselt Ukrainat läände müüdava gaasi varastamises ning soovib Euroopalt suuremat tuge oma suurprojektidele uute alternatiivsete gaasitrasside rajamiseks Läänemere ja Musta mere regiooni, vahendas BBC News.

Euroopa Liidus on mitu riiki eile õhtul ja täna teatanud surve alanemisest gaasitorudes. Ungari ja Poola eilsetele vastavatele teadetele järgnesid täna samasisulised teated ka Bulgaariast ja Rumeeniast.

ELi uus eesistujamaa Tšehhi arutab kujunenud olukorda nii Venemaa kui Ukraina kõrgete ametnikega ning kutsus esmaspäevaks Brüsselisse kokku ka ühenduse saadikud.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles