Ghana presidendiks tõuseb opositsiooniliider

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ghana uueks presidendiks valitud John Atta Millsi toetajad.
Ghana uueks presidendiks valitud John Atta Millsi toetajad. Foto: AFP / Scanpix

Lääne-Aafrikas asuva Ghana presidendivalimiste kordusvooru võitis napilt opositsiooniliider John Atta Mills, kes kahel varasemal korral oli pidanud tunnistama kaotust ametistlahkuvale riigipeale.

 Ghana valimiskomisjoni kinnitusel kogus Atta Mills pärast viimase ringkonna tulemuste teadasaamist 50,23 protsenti, tema vastaskandidaat Nana Akufo-Addo aga 49,77 protsenti häältest, vahendasid

BBC News

ja

Reuters

.

Mõlemad parteid on süüdistanud vastaseid häälte võltsimises ning senine võimuerakond otsustas eile Taini ringkonnas korraldatud otsustavat hääletust üldse boikoteerida. Mujal toimus hääletamine juba detsembri lõpus. Rahvusvaheliste vaatlejate kinnitusel möödusid valimised üldjoontes siiski rahulikult.

Ghana ametistlahkuv president John Kufuor kutsus varem mõlemaid poole austama valimiste lõpptulemust. Ta kutsus rahvast säilitama rahu ning lubas kaebuste arutamist kohtutes pärast uue presidendi ametisse vannutamist kolmapäeval.

Uue Patriootilise Partei kandidaat Akufo-Addo võitis valimiste esimese vooru, ent mitte piisavalt suure vahega, et kohe võimule tõusta. Teise vooru järel edukamaks osutunud Atta Mills on aga endine asepresident ja juhib Demokraatlikku Rahvuskongressi. Kahel eelmisel valimisel kaotas ta just nimelt president Kufuorile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles