Gazprom kutsub Ukrainat naasma gaasikriisikõnelustele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gazpromi peahoone Moskvas.
Gazpromi peahoone Moskvas. Foto: AP / Scanpix.

Vene gaasimonopol Gazprom kutsus täna varahommikul Ukrainat naasma kõnelustele, mille läbikukkumine vana-aastaõhtul on põhjustanud Vene maagaasi tarnete katkemise naaberriiki.

«Alates 31. detsembrist on Ukraina keeldunud pidama läbirääkimisi Gazpromiga ja asus ebaseaduslikult nõristama maagaasi, mis oli mõeldud Euroopa tarbijatele, rikkudes sellega oma kohustusi transiitmaana,» ütles Gazpromi juhatuse aseesimees Aleksander Medvedev avalduses.

«Kutsume Ukrainat hoiduma neist ebaseaduslikest tegevustest ja naasma Moskvasse, et pidada, lõplikult, läbirääkimisi gaasitarnete lepingute üle, mis oleksid vastuvõetavad kahele osapoolele,» ütles ta.

Medvedev lisas, et Gazpromi esindajad on valmis Ukraina esindajatega kohtuma «viivitamatult».

Venemaa lõpetas neljapäeval maagaasi tarned Ukrainale, kuna osapooled ei jõudnud kokkuleppele hinna osas 2009. aastal. Seoses sellega on kerkinud võimalus, et Euroopa klientide jaoks kordub 2006. aasta olukord, mil vähenesid gaasivarud.

Poola, Rumeenia, Ungari ja Bulgaaria on teatanud Ukrainat läbivate gaasitarnete vähenemisest kuni 10 protsendi ulatuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles