Gazprom nõuab ukrainlastelt gaasi eest üha kõrgemat hinda

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gazpromi juhatuse esimees Aleksei Miller pressikonverentsil Moskvas.
Gazpromi juhatuse esimees Aleksei Miller pressikonverentsil Moskvas. Foto: AFP / Scanpix

Venemaa riiklik gaasimonopol Gazprom nõuab ukrainlastelt nüüd veelgi kõrgemat hinda kui varem, et sundida naabrit naasma läbirääkimistele.


Gazpromi juhatuse esimees Aleksei Miller teatatas täna ajakirjanikele, et jaanuarist küsitakse Naftogazilt tuhande kuupmeetri maagaasi eest 450 dollarit lootuses, mis arvutati lahutades Euroopa hinnast maha transiidikulud, vahendasid Interfax ja RIA Novosti.

Miller teatas, et lepingut pole seni sõlmitud ning avaldas lootust, et uus pakkumine «toob Naftogaz Ukrainõ lähiajal tagasi läbirääkimistelaua taha».

Gazprom tegi detsembris ukrainlastele hinnapakkumise 250 dollarit tuhandelt kuupmeetrilt, ent Kiiev pidas õigemaks hinnavahemikku 200-235 dollarit samalt koguselt.  Venemaa katkestas seetõttu aastavahetusel tarned Ukrainasse, kuid jätkas samal ajal väidetavalt täies mahus transiiti läbi Ukraina mujale Euroopasse.

Moskva üritas sundida ukrainlasi naasma kõnelustele, pakkudes naabrile Kesk-Aasia maagaasi hinnaga 370 dollarit tuhandelt kuupmeetrilt ning pärast aastavahetust küsis Miller juba hinda 418 dollarit tuhandelt kuupmeetrilt.

Gazporomi juhi sõnul on ukrainlaste riiklik energiakompanii asunud «vastutustundetule» positsioonile oma tarbijate suhtes, keeldudes uuele lepingule alla kirjutamast ja läbirääkimisi jätkamast.

Naftogaz Ukrainõ juht Oleg Dubna teatas aga süüdistuste peale, et tema on olnud iga päev Gazpromiga telefonitsi kontaktis ja valmis alati läbirääkimisteks Moskvasse sõitma, kui oleks võimalus, et küsimusele lähenetakse seal normaalselt.

Gazprom ähvardab Ukraina firmat ka kohtuga, süüdistades seda transiiditorust osa gaasi varastamisest. Kiievi sõnul on aga venelased torusse tavapärasest vähem gaasi lasknud.

Ukraina viitab ka sellele, et kahe riigi vahel kolme aasta eest sõlmitud protokollist ei piisa gaasitransiidi reguleerimiseks. Mõlemad pooled üritavad aktiivse lobitööga leida oma seisukohtadele Euroopa Liidu toetust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles