Tadžikistan jäi ilma Türkmenistani elektrita

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu

Türkmenistan peatas ajutiselt elektrienergia ekspordi Tadžikistani, kuna riigil puudub transiidilepe naaberriik Usbekistaniga, kirjutas Interfax.

«Me ei ole suutnud jõuda meie Usbeki kolleegidega selles küsimuses konsensusele, seetõttu peatas Türkmenistan elektri tarnimise Tadžikistanile,» ütles täna Tadžikistani riikliku energiakompanii peainseneri asetäitja Rašid Gulov.

«Eelmisel aastal allkirjastasime sellise leppe alles pärast Tadžikistani presidendi Emomali Rahmoni ja Usbekistani riigipea Islam Karimovi sekkumist kõnelustesse,» meenutas ta.

Mullu oktoobris jõudsid Usbekistan ja Tadžikistan kokkuleppele, et Tadžikistan saab 2008. aasta detsembrist kuni 2009. aasta veebruarini Türkmenistanist 8,3 protsenti enam elektrienergiat kui talv varem ehk 1,3 miljardit kilovatt-tundi.

Tadžikistanil on talviti elektrienergia defitsiit, mis küünib 2-2,5 miljardi kilovatt-tunnini. Selle katteks impordib riik igal aastal elektrienergiat ka Kõrgõzstanist ja Usbekistanist.

Vene ja Iraani ettevõtted rajavad praegu Tadžikistani kaht hüdroelektrijaama, mis ekspertide hinnangul aitavad katta riigi elektrivajaduse, aga suvisel ajal seda ka eksportida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles