Mihkelson: Venemaa püüab lähenenevatel valimistel vaatlejaid eksitada

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Putin eile peetud Ühtse Venemaa kongressil.
Putin eile peetud Ühtse Venemaa kongressil. Foto: RIA Novosti / SCANPIX

Venemaa võimud püüavad lähenevatel valimistel välisvaatlejate tegevust segada ning eile jõudsid vastavad näpunäited ka Vene meediasse.

«Eile jõudsid Vene ajakirjandusse valimisjaoskandele antud instruktsioonid, mis tutvustavad tehnilisi võtteid, kuidas segada välisvaatlejate ja ajakirjanike tööd,» rääkis Riigikogu väliskomisjoni juht Marko Mihkelson Kuku raadio hommikusaatele.

«Näiteks soovitatakse teha pidevaid teepause, et viia vaatlejad valimiste jälgimise ruumist välja, või muuta ruumi valgustust sedavõrd tugevaks, et see segaks nende tööd. Suhteliselt absurdsed võtted,» hindas väliskomisjoni esimees. Mihkelsoni sõnul saavad valimistel osaleda vaid erakonnad, kes praegusele võimule mingit ohtu ei kujuta ning tõeliselt demokraatlikke erakondi valimistele ei lubatud. «Seega ei saa rääkida vabadest, õiglastest ja demokraatlikest valimistest,» hindas Mihkelson.

Praegune president Dmitri Medvedev on Ühtse Venemaa esinumber 4.detsembril toimuvatel riigiduuma valimistel ning Vladimir Putin on lubanud teha temast pärast 2012 toimuvaid presidendivalimisi peaministri.

Mihkelsoni hinnagul võimutandem erilisi põhimõttelisi muudatusi Eesti-Vene suhetes kaasa ei too. «Viimase pooleteise aasta jooksul on kahepoolsetes suhetes küll emotsioone vähem olnud ja üksikute ministeeriumite lõikes asjalikke samme astutud, aga teisest küljest pole see ulatunud tipp-poliitikasse ning seda ennekõike Venemaa poolt.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles