Stadnikov: Egiptuse armee ei kavatse oma privileegidest loobuda

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Egiptuse sõjaväelased hääletuskastiga.
Egiptuse sõjaväelased hääletuskastiga. Foto: SCANPIX

Egiptuses võimul olevad sõjaväelased ei kavatse oma privileegidest loobuda ja on tõsiselt otsustanud oma võimu kindlustada, ütles egüptoloog Sergei Stadnikov.

«Pärast 1953. aastat Egiptuse presidendid on tulnud eranditult sõjaväest, sõjavägi paratamatult peab mängima stabiliseerivat osa ühiskonnas, aga sellist korruptsiooni nagu Hosni Mubaraki ajal and ei saa endale enam lubada, nad peavad seda enda edasise eksistentsi nimel vähendama,» leidis Stadnikov ETV saates «Välisilm».

Stadnikovi kinnitusel üritavad kindralid kõike Egiptuses toimuvat maksimaalselt kontrollida, paljuski on see õnnestunud, osalt aga mitte. «Nüüd on ilmunud teateid, et relvajõudude ülemnõukogu esindajate, ärimeeste eliidi ja Moslemi Vennaskonna vahel on toimunud konfidentsiaalsed konsultatsioonid.»

«Suure tõenäosusega võib vennaskonna partei Vabadus ja Õiglus saada vähemalt kuni 35 protsenti häältest parlamendivalimistel, ilmselt üritatakse neile pakkuda midagi väga atraktiivset, mitte ainult parlamenti, vaid ka valitsusse minekut, tähtsaid ministrikohti,» pakkus Stadnikov.

«Sõjaväeline (teatud määral) hunta ei ole ju reaalselt midagi teinud, et demokratiseerida Egiptust, tehti näidiskohtuprotsess Mubaraki üle, mis jätkub ei tea, kui kaua, ilmselt tema elu lõpuni, anti kohtu alla mitmed režiimi odioossed figuurid, aga see oli kõik ja oma majanduslikest privileegidest nad ei kavatsenudki loobuda,» kirjeldas Stadnikov.

Ta lisas, et samal ajal üritatakse ette võtta mitmeid sügavalt ebaeetilisi sisepoliitilisi manöövreid ja provokatsioone, millest üks potentsiaalselt kõige kohutavamaid võib olla see, et provotseeritakse moslemite ja kopti kristlaste vahelisi vastuolusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles