Psühhiaatrite raporti järgi on massimõrvar Breivik süüdimatu

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anders Behring Breivik (mustas Mercedeses) teel kohtusse 14. novembril.
Anders Behring Breivik (mustas Mercedeses) teel kohtusse 14. novembril. Foto: SCANPIX

Norra psühhiaatrite raporti järgi on massimõrvar Anders Behring Breivik süüdimatu ja see tähendab, et vangikongi asemel võib teda oodata ees sundravi.

Täna avalikustatud raporti järgi oli Breivik 22. juulil aset leidnud Oslo pommirünnaku ja Utøya saare veresauna ajal psühhoosis, vahendas VG.

Ühe spetsialisti sõnul ei pea Oslo ringkonnakohus raportit üks-ühele arvestama, kuna see on pigem nõuandev materjal.

Lisaks peab oma raporti esitama kohtumeditsiiniline komisjon (RMK).

Kohtupsühhiaatrid küsitlesid Breivikit 13 korda. Psühhiaater Torgeir Husby andis materjali ringkonnakohtule üle täna hommikul. «Meil polnud selles asjas mingit kahtlust. Kohus otsustab nüüd, millised mõjud raportil on,» rääkis Husby VG-le.

Raport on 230-leheküljeline ja see on tõenäoliselt kõige laiaulatuslikum psühhiaatriline ülevaade Norras.

Kohtuprotsess massimõrvade üle algab järgmise aasta aprillis. Teoreetiliselt võib prokurör küsida Breiviki seisundi kohta uut uuringut, mille alusel võiks talle nõuda vangistust.

Kui kohus otsustab aga aktsepteerida täna saadud psühhiaatrilise raporti sellisena, siis kujuneb kevadine protsess väga lühikeseks.

Anders Behring Breivik tappis juulis kokku 77 inimest.  Ta on massimõrvad omaks võtnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles