Psühhiaatrid: Breivik elas omas maailmas

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Psühhiaatrite raport Anders Behring Breiviki seisundist.
Psühhiaatrite raport Anders Behring Breiviki seisundist. Foto: SCANPIX

Süüdistajad Svein Holden ja Inga Bejer Engh rääkisid pressikonverentsil Anders Behring Breiviki seisundit kirjeldades, et mees elas illusioonide maailmas.

Mees oli põdenud paranoilist skisofreeniat kaua ja see muutis teda, selgus pressikonverentsil. Tema kõiki mõtteid ja tegemisi juhtisid viirastused, vahendas The Telegraph.

Breivik rääkis ülekuulamistel, et tema valiti välja otsustamaks selle üle, kes saab elada ja kes mitte. Ta rääkis massimõrvadest, kasutades sõna hukkamine.

«Teo tomepaneku hetkel oli ta täiesti hullumeelne,» ütles Holden.

Küsitluste ajal on Breivik nimetanud end «perfektseimaks rüütliks pärast Teist maailmasõda», vahendas Norra TV2. Mitmel korral on mees rääkinud «oma rahvast» ja sellest, et tema organisatsioon pidi võtma Euroopas võimu oma kätte.

Lisaks rääkis ta, et 77 inimese hukkamine Oslos ja Utøya saarel oli tehtud «armastusest rahva vastu».

«Breivik kannatas psühhoosi all nii tegude kavandamise ajal kui teo toimepaneku hetkel,» ütles Holden.

Kohtupsühhiaatrid Synne Serheim ja Torgeir Husby kinnitasid pressikonverentsil, et Breiviki seisundi kohta olid eksperdid kogu uurimise ajal täiesti ühel meelel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles