Ukraina kohus keelas gaasitransiidi

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiievi halduskohus keelas Vene maagaasi transiidi praeguste hindade alusel.
Kiievi halduskohus keelas Vene maagaasi transiidi praeguste hindade alusel. Foto: AFP / Scanpix

Ukraina kütuse- ja energiaministeeriumi teatel keelas Kiievi halduskohus Ukraina riiklikul gaasiettevõttel Naftogaz Vene maagaasi transiidi praeguste hindade alusel.


Kohus leidis, et Naftogazi endisel juhil Igor Voroninil puudusid volitused sõlmida Ukraina valitsuse nimel vastav kokkulepe, vahendas UNIAN.

Taotluse Ukrainat läbiva Vene gaasi transiidi leping kehtetuks tunnistada tegi kütuse- ja energiaministeerium. Kohus arutab lepinguga seotud üksikasju 9. jaanuaril. 

Ukraina liidrid teatasid eelmisel nädalal tehtud ühisavalduses, et peavad õiglaseks gaasihinnaks 201 dollarit tuhande kuupmeetri gaasi eest ning Vene gaasi transiidi hinnaks vähemalt kaht dollarit tuhande kuupmeetri transportimise eest saja kilomeetri kaugusele.

Naftogaz soovib gaasitransiidi tõstmist vähemalt 1,8 dollarile, kuid Gazprom soovib transiidihinna säilitamist senisel 1,6 dollari tasemel.

Euroopa riigid saavad viiendiku tarbitavast gaasist läbi Ukraina. 

Varem on Gazpromi pressiesindaja Sergei Kuprijanov süüdistanud Ukrainat Euroopa tarbijatele mõeldud gaasi varastamises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles