Soome hakkab kaaluma Guantanamo vangide vastuvõtmist

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimõigusorganisatsiooni Amnesty International korraldatud meeleavaldus Guantanamo kinnipidamisasutuse sulgemiseks.
Inimõigusorganisatsiooni Amnesty International korraldatud meeleavaldus Guantanamo kinnipidamisasutuse sulgemiseks. Foto: Reuters / Scanpix

Soome valitsus hakkab meedia andmetel pärast kolmekuningapäeva kiiresti kujundama Guanatnamo vangilaagri kinnipeetavate võimaliku vastuvõtmise küsimuses.


USA uueks presidendiks valitud Barack Obama on lubanud vangilaagri Guantanamo sõjaväebaasis sulgeda nii pea kui võimalik, ent selleks tuleb leida kinnipeetavatele uus kodu. Seal hoitakse praegu ka üle poolesaja sellise isiku, kelle võiks kohe vabaks lasta, ent keda kodumaal ähvardaks uuesti vangistus või piinamine.

Soome pole seni saanud ametlikku palvet Washingtonist vangide võimalikuks vastuvõtmiseks, küll aga tõstatus selline võimalus siis, kui Portugali välisminister tegi detsembris kolleegidele ettepaneku, et EL võiks seda teemat käsitleda. Seetõttu hakataksegi kiiresti kujundama oma seisukohta, teatas YLE.

Esialgu pole veel selge, milline võiks olla vangide ametlik staatus, ent ilmselt koheldaks neid põhjanaabrite juures pagulastena. Soomele on pakutud võimalust võtta vastu eeskätt uiguuri päritolu kinnipeetavaid, kes ei saa naasta Hiina Rahvavabariiki kardetava tagakiusamise pärast. Guantanamos on uiguure kokku veerand tuhandest vangist üle tosina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles