Venemaa piirab veelgi Ukrainat läbivat gaasivoogu

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gazpromi tööline sulgeb gaasitorustikul olevat ventiili.
Gazpromi tööline sulgeb gaasitorustikul olevat ventiili. Foto: AFP / Scanpix.

Venemaa hakkab peaminister Vladimir Putini loal alates tänasest vähendama maagaasi tarneid Ukraina piirile tuues põhjuseks, et ukrainlased «varastavad» selle teel Euroopasse nagunii.


Putin kohtus äsja riikliku gaasimonopoli Gazpromi juhatuse esimehe Aleksei Milleriga, kes kurtis, et ukrainlased on «varastanud» juba 65,3 miljardit kuupmeetrit ning tegi ettepaneku vähendada tarneid täpselt samas mahus, vahendas

Interfax

.

«Hästi, hakake piirama tänasest ning informeerige Euroopa partnereid ja Euroopa Komisjoni kujunenud olukorrast,» vastas Putin.

Gazpromi hinnangul on ukrainlased endiselt neile ka võlgu. Milleri sõnul pole sealt kätte saadud veel rohkem kui 600 miljonit dollarit. «Kui nad jätkavad ebaseaduslikult gaasi võtmist, siis on see varsti miljardites,» lisas ta hoiatavalt.

Ukraina eitab transiidiks mõeldud maagaasi varastamist ning väidab, et Venemaa on juba varem tarneid vähendanud, millest ongi tingitud surve alanemine.

Lisaks viidati sellele, et osa gaasist, mis pidi jõudma Balkanile, on läinud hoopis naaberriigis Moldovas etteteatamata kasvanud tarbimise katteks, sest üks torujuhe läheb sealt läbi.

Gazpromi asejuht Aleksandr Medvedev kordas aga täna taas, et ukrainlased on gaasi varastanud ja selle eest maksma turuhinna ehk 450 dollarit tuhandelt kuupmeetrilt. Samuti avaldas ta lootust, et euroliit asub positsioonile, mis sunnib Kiievit naasma läbirääkimistele.

Euroopa Liit ei soovi aga kahe poole vahel kohtunikuks hakata ega ka kumbagi eelistada ning peab vaidlust puhtalt kommertstüliks, vahendas AFP. Euroopa Komisjon kinnitas täna, et gaasitüli ei ohusta veel otseselt siinseid tarbijaid, ehkki mõningane tarnete kahanemine on täheldatav.

Valgevene riiklik gaasitransiidikompanii teatas samal ajal, et tarned selle riigi kaudu Poola on suurenenud kolmandiku ehk umbes veerandsaja miljoni kuupmeetri võrra. Venemaa on lubanud suurendada transiiti ka Türgi kaudu.


 

 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles