Venemaa püüab Lõuna-Osseetia valimiskriisi leevendada

Kadri Veermäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Opositsiooniliider Alla Džiojeva eile Tshinvalis valitsushoone ees meeleavaldajate keskel.
Opositsiooniliider Alla Džiojeva eile Tshinvalis valitsushoone ees meeleavaldajate keskel. Foto: SCANPIX

Täna pidas Kremli vanemametnik kõnelusi Gruusia separatistliku piirkonna Lõuna-Osseetia esindajatega, püüdes leevendada pärast presidendivalimiste kehtetuks kuulutamist puhkenud poliitilist kriisi, vahendab AFP.

Vene presidendi kantselei ametnik Sergei Vinokurov kohtus opositsiooniliider Alla Džiojevaga. Pärast seda kui ülemkohus tühistas valimistulemused, mis oleks Džiojevast teinud Moskva toetatud Lõuna-Osseetia liidri, algasid riigis tänavaprotestid.

Kohaliku uudisteagentuuri RES andmeil sõnas Džiojeva, et tal oli Vinokuroviga täna varajastel hommikutundidel konstruktiivne arutelu, kuid täpsustusi ta ei lisanud.

Eile avaldasid Lõuna-Osseetias tuhanded inimesed meelt valimistulemuste tühistamise tõttu, julgeolekujõud tegid hoiatuslaske, et  Džiojevat toetavad meeleavaldajad valitsushoonesse ei tungiks.

Džiojeva sõnas täna, et ta ei tagane ja nimetas end õigusjärgseks presidendiks. Ta lisas, et on täiesti selge, et nad mingeid kompromisse tegema ei hakka ja pingutavad nende võidu tunnustamiseks lõpuni.

Eile protesteeris karmist lumetormist hoolimata ligi 3000 inimest riigi pealinnas Tshinvalis, Džiojeva aga pöördus toetuse saamiseks Vene presidendi Dmitri Medvedevi poole, hoiatades, et piirkond on kodusõja lävel.

Venemaa tunnustas pärast 2008. aasta konflikti Gruusiaga Lõuna-Osseetia ja Abhaasia iseseisvust, hoolimata teiste riikide nõudest, et mõlemad piirkonnad jääksid Gruusia osaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles