Araabiamaad süüdistavad USAd Gaza resolutsiooni nurjamises

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saudi-Araabia välisminister Saud Al-Faisal.
Saudi-Araabia välisminister Saud Al-Faisal. Foto: AP / Scanpix

Araabia Liiga välisministrid süüdistasid USAd ÜRO julgeolekunõukogus arutlusel oleva Gaza resolutsiooni blokeerimises.


ÜRO julgeolekunõukogu liikmed pole Iisraeli ja Palestiina äärmusrühmituse Hamas vahel puhkenud vaenutegevuse lõpetamise küsimuses üksmeelele jõudnud. New Yorki saabunud araabiamaade välisministrid üritasid teha lobitööd resolutsiooni läbisurumiseks, kuid seni pole nende ponnistused veel vilja kandnud, vahendas AFP.

USA ja Ühendkuningriik polnud rahul Liibüa esitatud eelnõu sõnastusega, sest see ei toonud välja terroristlikuks organisatsiooniks kuulutatud Hamasi äärmuslaste korraldatud rünnakuid Iisraeli vastu.

USA julgeolekunõukogu saadiku Zalmay Khalilzadi sõnul polnud Liibüa esitatud resolutsioon tasakaalus, mistõttu ei saanud Ühendriigid sellega ka nõustuda.

Araabia Liiga Palestiina asjade komisjoni asejuhi Mohammed Subaihi teatel kukkus resolutsioon läbi, kuna USA toetab konfliktis oma Lähis-Ida lähimat liitlast.

«[USA] soovib rohkem verd ja otsuse langetamist blokeerida, et Iisrael saaks jätkata agressiooni ning puhastusoperatsiooni,» arvas Subaih.

Julgeolekunõukogu peaks kogunema taas kord neljapäeval. Ühe anonüümseks jääda soovinud diplomaadi kinnitusel teeb Prantsusmaa koostööd araabia maadega, et sõnastada resolutsioon nii, et see pälviks kõigi nõukogu liikmete heakskiidu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles