Kosmosesond Phobos-Grunt hakkas lagunema

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene kosmosesond Phobos-Grunt.
Vene kosmosesond Phobos-Grunt. Foto: SCANPIX

Maa-lähedasele orbiidile toppama jäänud planeetidevahelise sondi Phobos-Grunt küljest eraldusid kaks tundmatut objekti.

Kanadalasest kosmoseekspert Ted Molczan rääkis, et kaks tükki eraldusid juba 29. novembril, vahendas Interfax. USA strateegilise juhtimise kataloogis said objektid omale nimeks 11065H / 37947 ja 11065G / 37940.

Ajakirja Novosti Kosmonavtiki kommentaatori Igor Lisovi sõnul võib tegelikult olla tegemist ühe objektiga. Informatsioon teisest tükist võis tekkida vaatlustulemuse vea tõttu.

Lisovi rääkis, et tükk tuli kosmosesondi küljest lahti 30. novembril. Selle läbimõõt võib olla 15 sentimeetrit ja mass 700 grammi.

Ametlikku kinnitust lahtitulnud tükist või tükkidest pole Vene meedia Roskosmoselt saanud.
Phobos-Grunt lähetati Kasahstani Bajkongõri kosmodroomilt maailmaruumi poole teele 9. novembril, kuid selle mootor ei hakanud pärast kanderaketist eraldumist tööle, mistõttu see ei jõudnud õigele trajektoorile.

Sond pidi lendama Phobosele ja tooma sealt kolme aasta pärast Maale proove.

Phobos-Grunt jätkab tiirutamist, kuid selle kaugus Maast väheneb pidevalt. Viimaste andmete järgi jääb ta 207-299 kilomeetri kaugusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles